Državni sekretar Peter Ješovnik se seli v diplomatske vode

Slovenija 22. Jun 202116:28
Peter Ješovnik
Srdjan Živulović/BOBO

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Peter Ješovnik bo novi vodja slovenskega stalnega predstavništva pri OECD v Parizu. Po potrditvi na seji vlade je danes njegovemu imenovanju prikimal še parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Peter Ješovnik, ki je zadolžen za državno premoženje, demografski sklad …, se seli v diplomatske vode. Po imenovanju na seji vlade je njegovemu odhodu na čelo slovenskega stalnega predstavništva pri OECD v Parizu na današnji zaprti seji prikimal še parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP).

Ješovnik bo sodil v tako imenovano politično kvoto veleposlanikov, saj ne prihaja iz vrst kariernih diplomatov. Od trenutnih veleposlanikov v politično kvoto sicer spadata še vodja slovenskega stalnega predstavništva pri Natu v Bruslju Erik Kopač, ki ga je na to mesto predlagala SMC, in veleposlanica v Pragi Tanja Strniša, ki je sodila v vrste SD. Oba sta bila na čelo diplomatskega predstavništva imenovana v času Šarčeve vlade.

Zvest kader SDS

Peter Ješovnik velja za zvest kader SDS. To se mu vedno, ko pride na čelo vlade Janez Janša, tudi obrestuje. Tako je v času prve Janševe vlade postal nadzornik in nato celo podpredsednik nadzornega sveta največje slovenske banke NLB. Minister za razvoj v prvem Janševem mandatu Jože P. Damijan je nekaj let kasneje razkril, da je zaradi tega imenovanja pri predsedniku vlade ostro protestiral, saj Ješovnik na področju bančništva ni imel prav nobenih izkušenj, njegov protest pa ni obrodil sadov.

V času prve Janševe vlade je Ješovnik prevzel vodenje javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti). Po oblikovanju Pahorjeve vlade ga je doletela notranja revizija, ki je ugotovila kršitve zakonodaje o javnih naročilih, negospodarno trošenje proračunskih sredstev…, zato se je moral od Japtija posloviti.

V mandatu druge Janševe vlade je postal Ješovnik član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in nato predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe. Da izbira Ješovnika v upravo AUKN ni najboljša rešitev, je v intervjuju za Mladino priznal celo predsednik tedaj koalicijske Državljanske liste Gregor Virant. Ocenil je, da gre za začasno rešitev, kot ključno pa izpostavil izbiro devetih izjemno kompetentnih in verodostojnih oseb za bodoči holding, “ki ne bodo imeli takšne prtljage, kot jo ima domnevno Ješovnik”.

Nataša Sukič
Borut Živulovič/ BOBO

Ko je vodenje vlade prevzela Alenka Bratušek, se je Ješovnik vrnil v vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Že na ustanovni seji tretje Janševe vlade – torej hkrati z imenovanjem Žana Mahniča in Vinka Gorenaka za državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade -, pa je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za finance. Da je na Ješovnikovi  karierni poti kar nekaj madežev, je na današnji seji OZP opozorila poslanka Levice Nataša Sukič. S tem je po naših informacijah pri predsednici odbora Moniki Gregorčič (SMC) povzročila kar nekaj nejevolje, češ da znižuje standard razprave na OZP. Pri glasovanju proti Ješovniku se je Sukičevi pridružila še poslanka SD Meira Hot.