Piratska stranka se na parlamentarne volitve podaja samostojno

Slovenija 03. Mar 202219:55 > 16. Mar 2022 10:24
Piratska stranka
Borut Živulović/BOBO

Zunajparlamentarna Piratska stranka je danes predstavila svoj volilni program, s katerim se bodo samostojno podali na državnozborske volitve.

V Piratski stranki poudarjajo, da v predvolilno tekmo vstopajo s širokim vsebinskim programom. Kot ključne prioritete so našteli zaščito okolja, obnovo socialne države, modernizacijo gospodarstva, ureditev zdravstva ter odpravo posledic škode zaradi epidemije in zgrešenih ukrepov aktualne vlade. Obljubljajo, da se bodo posvetili tudi izzivom, ki jih prinašata informatizacija in avtomatizacija. Ob tem kot osrednjo temo volilnega programa izpostavljajo boj proti korupciji, ki se pojavlja v večini programskih točk stranke.

Največji poudarek v stranki sicer namenjajo ohranitvi demokracije in svobode. To želijo doseči z različnimi ukrepi, med katerimi izpostavljajo krepitev neposredne demokracije, uvedbo referendumskih dni, omejitev trajanja mandatov javnih funkcionarjev, uvedbo rezervnega glasu ter možnostjo odpoklica parlamenta in županov. Pripravili so tudi ukrepe za depolitizacijo javnih medijev, državne uprave, obrambnih sil in policije, je na današnji javni prestavitvi poudaril član stranke Ratko Stojiljkovič.

V stranki poudarjajo, da imajo kandidatne liste za vse volilne enote in da bodo kandidature vlagali s podpisi volivcev. Rok za vložitev kandidatnih list se sicer izteče 24. marca.