Pirc Musar med obiskom Italije pohvalila slovenske vojake

Slovenija 20. Maj 202319:08 1 komentar
pirc musar vojaki
Urad predsednice

Predsednica Nataša Pirc Musar se je v Neaplju sestala s predstavniki lokalnih oblasti in Univerze Orientale, kjer je možno študirati tudi slovenščino. Obiskala pa je tudi slovenske vojake na mednarodni misiji.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes v okviru večdnevnega obiska v sosednji Italiji v Neaplju sestala s predstavniki lokalnih oblasti in Univerze Orientale, kjer je možno študirati tudi slovenščino. Obiskala pa je tudi slovenske vojake, napotene na mednarodno misijo.

Na srečanju s predstavniki neapeljskih lokalnih oblasti so izpostavili dobro sodelovanje med tem italijanskim mestom in Slovenijo. Na Univerzi Orientale, kjer je od septembra lani slovenščina spet v programu kot dodiplomski študij, bodo prihodnje leto obeležili 110 let od začetka poučevanja slovenistike.

“Poučevanje slovenščine še dodatno utrjuje prijateljske vezi med sosednjima državama in spodbuja širjenje slovenske besede ter s tem posledično tudi naše kulture v tem delu Italije,” je poudarila Pirc Musar.

Profesorici slovenščine na tej univerzi Marii Bidovec, njenim sodelavkam in sodelavcem ter predstavnikom lokalnih oblasti se je zahvalila za njihov pomemben prispevek pri vključevanju slovenskega jezika v italijanski univerzitetni pedagoški proces, so sporočili iz urada predsednice.

Tudi pri vojakih

Pirc Musar je danes obiskala tudi pripadnike Slovenske vojske, ki službujejo na poveljstvu zveze Nato v Neaplju.

“Delo slovenskih vojakinj in vojakov v tujini je zelo cenjeno, pogosto so tudi med najbolje ocenjenimi posamezniki,” je njihovo delo pohvalila vrhovna poveljnica obrambnih sil in se jim zahvalila za požrtvovalno opravljanje dela in ponosno zastopanje slovenske zastave.

Predsednica Pirc Musar se je v okviru obiska v sosednji državi v petek med drugim sestala z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. V nedeljo se bo srečala s Slovenci, ki živijo v Vatikanu, v ponedeljek pa jo bo na zasebno avdienco sprejel papež Frančišek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje