Pirc Musar ne podpira namestitev detektorjev kovin, temveč delo z otroki

Slovenija 04. Maj 202316:14 1 komentar
Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednica države Nataša Pirc Musar je po izreku sožalja družinam žrtev streljanja na šoli v Srbiji med obiskom na Goričkem povedala, da upa, da bo tragedija prebudila šolski sistem. Ob tem je dejala, da se orožarska industrija premalo zaveda, kolikšno škodo povzroča s preveliko liberalizacijo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po sredinem napadu v osnovni šoli v Beogradu izrazila upanje, da bo ta huda tragedija prebudila tudi šolski sistem. Ob tem je pojasnila, da sama ni naklonjena ukrepom, kakršna sta poostritev nadzora v šolah in namestitev detektorjev kovin, temveč, kot je dejala, zagovarja delo z otroki.

“Eno stvar bi na tem mestu poudarila. Večkrat sem se že pogovarjala s strokovnjaki, ki govorijo o odvisnosti od računalniških iger. Prepričana sem, da je eden od razlogov za takšna dejanja mladostnikov tudi pretirano visenje pred računalniki in računalniškimi igricami. Starši smo prvi v vrsti odgovorni za to, pomagati nam mora pa šolski sistem,” je dejala predsednica med obiskom v Gradu na Goričkem.

“Vse prevečkrat v ZDA spremljamo, kako zelo je orožje razširjeno in kakšne težave ima ta država zaradi tega, a se včasih zdi, da se orožarska industrija premalo zaveda, kaj vse povzroča s pretirano liberalizacijo,” je poudarila predsednica in dodala, da je Srbija visoko na lestvici držav po številu orožja na prebivalca.

V sredo je 13-letnik na svoji osnovni šoli v središču Beograda izvedel napad s strelnim orožjem, pri čemer je ubil devet ljudi, od tega osem šolarjev in varnostnika, ter jih ranil še sedem, vključno z učiteljico. Dva ranjena učenca sta še vedno v kritičnem stanju. Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer na spontanem shodu poklonilo žrtvam.

Po napadu so se izrazi sožalja zvrstili tako iz regije kot iz celotne EU. Sožalje sta v na dan tragedije že izrekla tudi predsednica Pirc Musar in premier Robert Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje