Pirc Musar ob obisku albanskega kolega: Vesela sem, da nimamo odprtih vprašanj

Slovenija 13. Jul 202314:37 > 14:50 0 komentarjev
Srečanje predsednice Pirc Musar in predsednika Begaja
Bor Slana/STA

V Sloveniji se na uradnem obisku mudi albanski predsednik Bajram Begaj. Z vojaškimi častmi ga je sprejela predsednica republike Nataša Pirc Musar, sestal pa se bo tudi z zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Mesto vsake države na Zahodnem Balkanu je v EU, toda na tej poti bodo morale vse pokazati bistveno več politične volje, je na novinarski konferenci z albanskim kolegom Bajramom Bego dejala predsednica Nataša Pirc Musar. Poudarila sta napredek Albanije na poti v unijo, Pirc Musar pa je še menila, da bi se širitev unije morala pospešiti.

“Vesela sem, da naši državi obeležujeta 30 let sodelovanja na diplomatski ravni in da nimamo nobenih odprtih vprašanj, ki bi bremenili naše odnose,” je na skupni novinarski konferenci dejala Pirc Musar.

Proces Albanije na poti v EU je ocenila kot pozitiven in ponovila, da je Slovenija velika podpornica vseh držav Zahodnega Balkana pri procesu pridruževanja EU. Pri tem je še pojasnila, da približevanje EU ni enostavno, saj je potrebno med drugim v nacionalni pravni red sprejeti več kot 80.000 strani evropske zakonodaje.

“Ko je Slovenija leta 2004 vstopila v EU, se na tisti dan za Slovenijo ni spremenilo nič kaj dosti. Pomembna je pot pred samim vstopom, tako da si na dan, ko vstopiš v unijo v polni pripravljenosti in sprememb sploh ne čutiš,” je poudarila.

Tudi albanski predsednik Begaj je dejal, da je njegova država dosegla napredek na poti v EU, a dodal, da jo čaka še nekaj dela. Predsednici se je zahvalil za “izjemno pomembno vlogo, ki jo je Slovenija odigrala za stabilnost in nadaljnji razvoj regije Zahodnega Balkana”.

“Slovenija je za nas pomemben regionalni in evropski partner. Še posebej bi se ji rad zahvalil za njeno neomajno pomoč tako pri procesu integracije Albanije v EU kot pri procesu integracije vseh držav Zahodnega Balkana,” je dejal in hkrati izpostavil potrebo po poglobitvi sodelovanje med Slovenijo in Albanijo, tako na dvostranski kot na regionalni ravni.

Srečanje predsednice Pirc Musar in predsednika Begaja
Bor Slana/STA

Oba sta spomnila, da Slovenija in Albanija v okviru prizadevanj za pospešitev približevanja držav Zahodnega Balkana evroatlantskim povezavam sodelujeta v okviru regionalne pobude Brdo-Brioni. Pri tem sta se strinjala, da bi se na letošnjem srečanju, ki bo potekalo septembra v Severni Makedoniji, države morale osredotočiti predvsem na teme, ki “nas združujejo in ne na tiste, ki nas delijo”.

Skupaj sta tudi pojasnila, da bodo osrednje teme letošnjega procesa podnebne spremembe, problematika mladih, migracije, energetika in naravne nesreče.

Begaj je ob tem poudaril, da sta tako proces Brdo-Brioni kot Blejski strateški forum pomembni regionalni pobudi, ki državam Zahodnega Balkana med drugim pomagata na poti v EU. Pirc Musar pa se je zavezala, da si kot predsednica želi nadaljevati proces Brdo-Brioni in dodala, da so vsi predsedniki že potrdili svojo udeležbo na procesu.

Srečanje predsednice Pirc Musar in predsednika Begaja
Bor Slana/STA

Tudi o gospodarstvu

Predsednika sta se dotaknila tudi gospodarske izmenjave med državama. “Številke so višje kot lani, približali smo se 95 milijonom evrov blagovne menjave, kar pa seveda še zdaleč ni številka, na katero bi lahko vsi ploskali,” je pri tem dejala Pirc Musar.

V luči tega sta poudarila potrebo po krepitvi gospodarskega sodelovanja in izpostavila turizem, kjer bi Slovenija po besedah predsednice Albaniji lahko ponudila znanje v zelenem in trajnostnem turizmu. Begaj pa je predsednico zaprosil, naj si prizadeva vzpostaviti neposredno letalsko povezavo med Ljubljano in Tirano.

Srečanje predsednice Pirc Musar in predsednika Begaja
Bor Slana/STA

Prav tako se je Sloveniji zahvalil za pomoč po potresu, ki je Albanijo prizadel leta 2019. V okviru te pomoči je Slovenija namreč v Albaniji zgradila modularno šolo, ki je bila odprta lani. Prav tako je Slovenija po navedbah Pirc Musar vložila milijon evrov v razvojna sredstva znotraj centra za finančno odličnost, kjer se izobražuje veliko albanskih državnih uradnikov in javnih uslužbencev.

Predsednika sta govorila tudi o napetostih na severu Kosova ter Beograd in Prištino pozvala k dialogu. Pirc Musar je spomnila, da je Albanija trenutno nestalna članica Varnostnega sveta ZN, kjer bodo posebno pozornost napetostim med Beogradom in Prištino namenjali tudi, ko bo Slovenija z začetkom novega leta postala nestalna članica VS ZN.

Albanski predsednik se bo danes sestal tudi z zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. V petek pa bosta nato Pirc Musar in Begaj skupaj obiskala muzej Lectar in Čebelarski muzej v Radovljici ter si ogledala Blejski otok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!