Pirc Musar v Trbovljah: s temeljev tradicije rudarstva gledati v prihodnost

Slovenija 13. Nov 202319:25 1 komentar
Nataša Pirc Musar v podjetju Dewesoft
Foto: @nmusar/X

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala Trbovlje. "Pomembno je, da se občina razvija in gradi na temeljih tradicije rudarstva, hkrati pa usmerja pogled v prihodnost s prehodom na sodobne tehnologije in z učinkovito uporabo kohezijskih sredstev za pravični prehod," je ob obisku dejala predsednica.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala Trbovlje, kjer se je srečala z vodstvom občine in obiskala več ustanov. Ob obisku je poudarila pomen skrbi za vse generacije, kot tudi pomen prehoda na nove tehnologije ob spoštovanju rudarske tradicije. Podprla je prizadevanja občine za razvoj podjetništva in družbeno odgovornih pristopov.

“Pomembno je, da se občina razvija in gradi na temeljih tradicije rudarstva, hkrati pa usmerja pogled v prihodnost s prehodom na sodobne tehnologije in z učinkovito uporabo kohezijskih sredstev za pravični prehod,” je dejala predsednica Pirc Musar ob obisku občine Trbovlje, ki jo vodi župan Zoran Poznič.

Občina Trbovlje je po besedah predsednice dober primer, kako lahko podpora občine podpira podjetniški razvoj ter spodbuja družbeno odgovorna podjetja, ki aktivno sodelujejo z mladimi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nataša Pirc Musar in Zoran Poznič
Nataša Pirc Musar in Zoran Poznič (Foto: @nmusar/X)

Ob tem je predsednica opozorila tudi, da mora država občini in regiji omogočiti optimalne pogoje za učinkovito črpanje iz kohezijskega sklada za pravični prehod, namenjenega premogovnim regijam, ki podpira prehod na podnebno nevtralnost oz. izvajanje evropskega zelenega dogovora.

Pirc Musar je danes obiskala tudi podjetje Dewesoft in podjetniški pospeševalnik Katapult, kjer se je seznanila s tehnološkimi in inovativnimi dosežki ter poudarila pomen podpore sodobnim tehnologijam v različnih družbenih vidikih, vključno s humanizacijo tehnologije in robotike ter povezovanjem kreativne umetnosti, znanosti in gospodarstva.

Nataša Pirc Musar v podjetju Dewesoft
Foto: @nmusar/X

Udeležila se je tudi okrogle mize na temo etičnih dilem pri uporabi sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije. Na dogodku, na katerem je sodelovalo 300 dijakov Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, je predsednica med drugim dejala, da imajo sodobne tehnologije velik vpliv na naša življenja, “zato je ključno, da se zavedamo etičnih vidikov njihove uporabe ter ob tem še posebej pazimo, da njena prekomerna oz. nepravilna uporaba ne ogrozi duševnega zdravja mladih”.

V duhu mednarodnega dneva prijaznosti, ki ga obeležujemo 13. novembra, pa je predsednica obiskala tudi Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje. Kot so navedli v sporočilu, je skupaj s stanovalkami in stanovalci brala dela Toneta Pavčka.

“Pomembno je, da gradimo okolje, kjer skrbimo za vse generacije, tako mlade kot starejše. Povezovanje med šolami, javnimi zavodi in podjetji je ključno za ustvarjanje trajnostnega in uspešnega skupnostnega razvoja,” je ob obisku zaključila predsednica Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar v Trbovljah
Foto: @nmusar/X

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje