Plače v javnem sektorju: vlada razpravo brez odločitve prekinila

Slovenija 14. Mar 202320:121 komentar
vlada in sindikati
Foto: Borut Živulović/ Bobo

Vlada na seji na Brdu pri Kranju še ni pripravila predloga zakona, ki bi urejal temelje plačnega sistema javnega sektorja. Predlog tako jutri ne bo posredovan sindikatom, kot je bilo sprva predvideno. Razpravo, ki jo je ministrski zbor danes prekinil, bo vlada nadaljevala na četrtkovi seji.

Plačna razmerja se bodo sicer po vladnem predlogu urejala znotraj plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne dejavnosti. Znotraj treh skupin (funkcionarji in direktorji, javni uslužbenci ter javni uslužbenci v javnih zavodih) bi oblikovali skupno šest stebrov. Ločeno po stebrih bi se urejale uvrstitve v plačne razrede, ustrezna razmerja znotraj plačnega stebra, specifike, pa tudi napredovanja in delovna uspešnost.

Preberite še: Plače v javnem sektorju: sindikati pričakujejo vladni predlog

O predlogu zakona, ki bo urejal temelje plačnega sistema javnega sektorja, se bodo usklajevali na centralnih pogajanjih, ki se jih udeležujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja. Naslednjič pa naj bi se na njih sestali 20. marca.

Začetek pogajanj tako o prenovi plačnega sistema javnega sektorja kot tudi o odpravljanju plačnih nesorazmerij so vlada in sindikati predvideli v oktobra lani podpisanem sporazumu. Konec januarja je vladna stran sindikatom najprej predstavila analizo stanja in nato 9. februarja še izhodišča za plačno reformo. Ko so se sestali nazadnje, 24. februarja, so se do vladnih izhodišč opredelili sindikati.

Tedaj so se tudi tudi dogovorili, da naj bi sindikati predlog prejeli do srede, 15. marca. A vlada danes razprave o tem še ni zaključila in jo bo nadaljevala v četrtek na redni seji. Sicer je predvideno, da bi se o predlogu zakona uskladili do 30. junija. Uveljavitev pa je predvidena najpozneje s 1. januarjem prihodnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar