Plače v javnem sektorju: sindikati pričakujejo vladni predlog

Slovenija 12. Mar 202311:55 1 komentar
vlada in sindikati
Foto: Borut Živulović/ Bobo

Vladna stran naj bi v naslednjem tednu reprezentativnim sindikatom javnega sektorja posredovala predlog zakona, ki bo urejal temelje plačnega sistema javnega sektorja. Kot so se namreč dogovorili na zadnjem srečanju, 24. februarja, naj bi sindikati predlog prejeli do 15. marca.

Začetek pogajanj tako o prenovi plačnega sistema javnega sektorja kot tudi o odpravljanju plačnih nesorazmerij so vlada in sindikati predvideli v oktobra lani podpisanem sporazumu. Konec januarja je vladna stran sindikatom najprej predstavila analizo stanja in nato 9. februarja še izhodišča za plačno reformo. Ko so se sestali nazadnje, 24. februarja, so se do vladnih izhodišč opredelili sindikati.

Nekateri vladni predlogi so zanje nesprejemljivi, med njimi tudi predlog za zamrznitev napredovanj in delovne uspešnosti. A je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik že nakazala, da pri tem predlogu, ker soglasja s sindikati ni, ne bodo vztrajali.

A tudi pri nekaterih drugih vprašanjih je pričakovati zahtevna pogajanja. Na sindikalni strani je bila že večkrat izražena bojazen, da bi se anomalije iz sedanjega sistema v novem “preprosto legalizirale” tako, da bodo postale specifičnosti v posameznih plačnih stebrih.

Za sindikate tudi ni sprejemljivo, da bi primerjave obstajale le znotraj plačnih stebrov, ne pa tudi med stebri. Kot eno pomembnih vprašanj izpostavljajo tudi vprašanje prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico. Prav tako je nekatere zmotila predlagana časovnica odprave plačnih nesorazmerij.

Preberite še: Izogibajo se zvišanju plač? Ministrstvo opozarja: Preverite plačilno listo

denar, evri
PROFIMEDIA

Plačna razmerja se bodo po vladnem predlogu urejala znotraj plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne dejavnosti. Znotraj treh skupin (funkcionarji in direktorji, javni uslužbenci ter javni uslužbenci v javnih zavodih) bi oblikovali skupno šest stebrov. Ločeno po stebrih bi se urejale uvrstitve v plačne razrede, ustrezna razmerja znotraj plačnega stebra, specifike, pa tudi napredovanja in delovna uspešnost.

O predlogu zakona, ki bo urejal temelje plačnega sistema javnega sektorja, se bodo usklajevali na centralnih pogajanjih, ki se jih udeležujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja. Naslednjič pa naj bi se na njih sestali 20. marca. Kot pravijo na ministrstvu za javno upravo, so pomemben del novega zakona tudi plačni stebri.

Predvideno je, da bi se o predlogu zakona uskladili do 30. junija. Uveljavitev pa je predvidena najpozneje s 1. januarjem prihodnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje