Za koliko bodo višje plače v javnem sektorju (TABELA)

Slovenija 03. Feb 202405:31 2 komentarja
Moški in ženska v pisarni v javnem sektorju
Foto: PROFIMEDIA

Plače v javnem sektorju se bodo s 1. junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije. Koliko bodo po novem visoki plačni razredi? Poglejte tabelo z izračunom.

Po dogovoru med sindikati in vlado, ki so ga sklenili decembra 2023, se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije. Ta je bila med decembrom 2022 in decembrom 2023 po podatkih statističnega urada RS 4,2 odstotka, kar pomeni, da bo vrednost plačnih razredov plačne lestvice višja za 3,36 odstotka. Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija.

Do 25. razreda na minimalni plači

25 plačilnih razredov je nižje od minimalne plače (v vmesnem obdobju do povišanja plač junija 26), zato delavcem v teh razredih doplačilo do minimalne plače krije delodajalec. Ker gre za javni sektor, torej država. Minimalna plača za leto 2024 bo 1.253,9 evra bruto (50,54 evra bruto več kot lani), je nedavno določil minister za delo Luka Mesec.

Vlada in sindikati javnega sektorja sicer po daljšem premoru nadaljujejo pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Pogajanja so namreč lansko jesen povsem zastala. Vmes pa so se sicer, kot rečeno, dogovorili o uskladitvi plač z inflacijo za 3,36 odstotka. Kolikšne bodo plače po novem, poglejte v spodnji tabeli (če se vam ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje