Planet TV zapušča voditelj: odhaja zaradi “gonje novega urednika proti LGBTIQ+”

Slovenija 12. Dec 202311:17 > 13. Dec 2023 11:57
Denis Malačič
Foto: Denis Malačič/Facebook

Denis Malačič je sporočil, da se poslavlja z vseh funkcij informativne oddaje Planet 18 na Planet TV zaradi "gonje proti LGBTIQ+ skupnosti pod novim odgovornim urednikom". Skupnosti pripada tudi sam, zato je sporočil, da "odhaja, ker ostaja zvest sebi". Odgovorni urednik Uroš Urbanija je trditve o gonji označil za laž in dodal, naj Malačič pojasni "kdaj, kje in kaj je bilo".

Denis Malačič, dolgoletni novinar in zdaj tudi voditelj informativne oddaje Planet 18, se poslavlja s Planet TV.

V iskrenem in obširnem zapisu na Facebook profilu je zapisal, da je razlog v gonji proti LGBTIQ+ skupnosti, ki se odvija pod novim odgovornim urednikom. “Sporočam, da se umikam, saj si ne bi nikoli opravičil, da bi sodeloval pri nečem, kar gre proti meni in navsezadnje tudi mojim pravicam,” je zapisal.

Poudaril je, da se poslavlja težkega srca, saj je bil pri svojem delu s srcem in dušo, a mu na koncu dneva pomeni več, tako Malačič, da zaspi v miru in ne v strahu, “del sovražne propagande pa, da nikoli ni bil in tudi ne bo”.

“V tej ekipi se žal več ne počutim ne sprejeto in ne cenjeno, obenem pa profesionalnim standardom, ki jih v pogodbi zahteva Planet TV od mene in sodelavcev, navsezadnje pa nam jih narekuje tudi novinarski kodeks zaradi nove uredniške politike ne morem(o) niti slediti,” je dodal.

V zapisu je dodal tudi, da je bil zaradi svoje spolne usmerjenosti nemalokrat deležen žaljivk, posmehovanja, nesprejemanja in zavračanja ter da v preteklosti zaradi tega ni mogel biti iskren do sebe in do okolice. A ti časi so minili, poudarja.

“Po prebolelem raku, za katerega verjamem, da sem si ga pridelal predvsem po zaslugi bremena strahu pred zavračanjem in nesprejemanjem posameznikov, ki so mi blizu in tudi širše okolice, sem se odločil, da se ne bom več skrival in da se bom boril za svojo srečo, ne glede na ceno samega boja. V čem sem manjvreden, v čem so manjvredni ostali člani mavrične manjšine, da si tudi sami ne bi zaslužili sreče in ljubezni? V čem?!” je zapisal.

Poudaril je, da so ga sodelavci sprejemali takšnega, kot je in nikoli niso problematizirali njegove spolne usmerjenosti. “Vsaj večina, za nekatere pa žal tega ne morem trditi: v preteklih dneh sem slišal tudi komentarje, da moram odmisliti novo uredniško politiko, saj, da moram navsezadnje tudi sam plačati položnice. To je že res, ampak za kakšno ceno?! Žal nimam moči in ne srca, da bi stopil pred gledalce za vsako ceno. Sploh pa ne na račun izdaje samega sebe,” je ob tem dodal.

Ob koncu je dodal, da se za nekaj časa umika iz javnosti, saj da ga je celotna situacija zelo prizadela. Ob koncu pa je še zapisal: “Srečno vsem, srečno pa predvsem nam, borcem, ki nam ni vseeno in ki bomo vedno na strani pravičnosti, sprejemanja, spoštovanja in ljubezni!”

Spomnimo, odgovorni urednik informativnega programa na televiziji Planet TV je v začetku decembra postal Uroš Urbanija. Ta je v odzivu za N1 besede o gonji označil za laž in dejal, da naj Malačič pojasni, kaj točno je doživel kot gonjo – “kdaj, kje, kaj je bilo, mislim, da mora on to utemeljiti”. Urbanija je dodal, da je po njegovi oceni voditelj delal dobro in da je presenečen, da je nekdo, ki ga je podpiral in cenil, “zapisal laži”.

Malačič je v odzivu za N1 dejal le, da je njegov zapis zadnji odgovor in da na dodatna vprašanja ne bo odgovarjal, saj je mnenja, da je pojasnil vse.