V Planici so odprli laboratorij za gravitacijsko fiziologijo

Slovenija 01. Okt 202112:55 > 14:07 0 komentarjev
Človeška centrifuga
IJS

V Nordijskem centru Planica so zagnali "človeško centrifugo" in odprli Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo Instituta Jožef Stefan. Laboratorij bo pripomogel k raziskavam za ohranjanje zdravja in dobrega počutja astronavtov med prihodnjimi misijami v vesolje.

Po prvih poskusnih raziskavah pred dvajsetimi leti, vzpostavitvi višinske sobe v hotelu v Planici leta 2007 in posebni podpori Evropske vesoljske agencije za raziskave vplivov hipoksije na procese adaptacije na breztežnost v letu 2011 raziskovalno delo na področju vesoljske fiziologije doživlja nov mejnik, so zapisali na Institutu Jožef Stefan.

Zagnali so “človeško centrifugo” in s tem odprli Laboratorij za vesoljsko fiziologijo. Tam je bil tudi generalni direktor Evropske vesoljske agencije (ESA) Josef Aschbacher, ki je bil nad Planico navdušen. Direktor NC Planica Franci Petek pa je dejal, da so ponosni, da so lahko del te zgodbe. “Kdo ve, morda bodo prav spoznanja iz planiškega Esinega laboratorija nekoč omogočila življenje ljudi v drugih sferah vesolja!”

“Z zagonom človeške centrifuge v Planici se slovenski laboratorij postavlja ob bok najrazvitejšim na svetu in dvema v Evropi na področju vesoljskih raziskav. V čast nam je, da nam zaupa Evropska vesoljska agencija, s katero uspešno sodelujemo že več kot deset let. Tako smo v Planici postavili pravi evropski kampus, ki bo zdaj še bolj lahko gostil številne znanstvenike in študente z vsega sveta,” pa je ob odprtju dejal direktor IJS Boštjan Zalar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!