Planinskega orla je nekdo ustrelil s šibrovko

Slovenija 28. Dec 202108:15 > 08:48 0 komentarjev
OREL
DOPPS

Konec novembra so v Cerknem našli planinskega orla, ki je bil ustreljen s šibrovko. Planinski orel je zavarovana vrsta ptice in uvrščen na rdeči seznam ogroženih ptic gnezdilk. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije opozarjajo, da se primeri nezakonitega lova s strelnim orožjem dogajajo zelo razpršeno in da je to v praksi težko odkriti.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije zadnja tri leta sistematično zbira naključno najdene poginule zavarovane vrst ptic. Enkrat na leto pa jih tudi rentgensko skenira v sodelovanju s slovensko policijo.

Na začetku decembra smo rentgensko skenirali 111 kadavrov zavarovanih vrst ptic. Skeniranje je pokazalo, da je bil med njimi tudi planinski orel, najden konec novembra 2021 na območju Cerknega, ki ga je nekdo ustrelil s šibrovko, so pojasnili v društvu.

Sledi se v naravi hitro zabrišejo

Planinski orel je v Sloveniji zavarovana vrsta ptice. Uvrščen je na rdeči seznam ogroženih ptic gnezdilk Slovenije, na katerem je opredeljen kot ranljiva vrsta. Redka in maloštevilna vrsta ima velik naravovarstveni pomen za državo in mednarodno skupnost. V Sloveniji imamo le 32 do 38 parov te vrste.

OREL
DOPPS

“Nezakonit lov s strelnim orožjem v praksi zelo težko odkrijemo, saj se pogosto sledi v naravi zelo hitro zabrišejo. Prav tako se primeri po Sloveniji dogajajo zelo razpršeno in je njihovo odkrivanje oteženo. Takšna dejanja med ljudmi še vedno niso dojeta kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti. Zato veliko primerov ostane neopaženih. Število nezakonito ustreljenih in ubitih ptic je večje, kot ga zaznamo,” so ob tem še opozorili.

V društvu pozivajo ljudi, ki zaznajo sum na nezakonit lov in ubijanje ptic, da informacije posredujejo policiji na telefonsko številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200. “Če v naravi najdejo mrtvo ptico, prosimo, da to takoj sporočijo Prirodoslovnemu muzeju Slovenije na številko 041 513 440 ali DOPPS na številko 031 439 051,” so dodali.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!