Po 31 letih na srečanju osamosvojitvena vlada

Slovenija 22. Maj 202115:34 > 23:10 0 komentarjev
Lojze Peterle ob odkritju spominskega obeležja ob 30. obletnici sestanka koalicij
Borut Živulovič/BOBO

Mineva 31 let, ko je bila v takratni skupščini potrjena Demosova vlada, ki je Slovenijo vodila po prvih demokratičnih volitvah aprila 1990. Ob tej priložnosti in ob 30-letnici samostojnosti se je osamosvojitvena vlada srečala na Brdu pri Kranju.

Člani prve demokratično izvoljene slovenske vlade so se ob 31. obletnici imenovanja vlade in 30. obletnici osamosvojitve Slovenije danes zbrali na Brdu pri Kranju. Kot je v nagovoru izpostavil tedanji premier Lojze Peterle, prva vlada ni le izpeljala osamosvojitvenih procesov, temveč je državi postavila tudi solidne temelje.

“Ponosen sem, da sem imel priložnost in čast, da sem lahko izbral ekipo, ki je bila kos zgodovinski nalogi,” je o prvi slovenski vladi dejal Peterle. Kot je pojasnil, so delali v razmerah, v katerih se ni vedno dalo apriori računati na enotnost. “Vendar ne obžalujem nobene odločitve glede vlade, ki sem jo izbral,” je poudaril in dodal, da so vsi delali za skupno stvar.

“Demosova vlada, ki je bila pisana, zelo široka in enotna, je prevzela ključno politično odgovornost za izvedbo projekta osamosvojitve,” je spomnil Peterle. Kot je dejal, so se zavedali, da pri uresničitvi osamosvojitve ne bo romantike, da bo šlo zares in da se bo treba pripraviti tudi na morebitni spopad. Zato so že dan po imenovanju vlade, kar se je zgodilo 16. maja 1990, začeli s pripravami na obrambo. Niso pa se, kot je pojasnil Peterle, ukvarjali le z obrambo, temveč so imeli vsi resorji oziroma vsi ministri ob zavezi k projektu osamosvojitve nalogo, da razmišljajo o tem, kaj je treba postoriti. “Mi nismo le zmagali vojne za Slovenijo in formalno proglasili države, temveč smo ji postavili nekaj solidnih temeljev,” je poudaril.

Peterle je še posebej izpostavil gospodarski vidik in to, kako so poskrbeli za nove bistveno spremenjene pogoje za gospodarstvo, ki so se nato izkazali v dolgoletni gospodarski rasti in stabilnosti, ki sta trajali vse do leta 2008.

Zakaj nam je uspelo dobiti lastno državo?

Vlada se je pripravila tudi na drugih področjih. Med drugim je poskrbela za ustrezno oskrbo. “Prepričan sem, da če bi nam po nekaj dneh vojne zmanjkalo bencina, olja, sladkorja ali moke, bi tisti letaki, ki so jih spuščali na Slovenijo iz vojaških letal, in ki so napovedovali, da bo ljudstvo potegnilo z Beogradom, lahko imeli malce prav,” je dejal Peterle.

Posebej se je posvetil tudi vprašanju, zakaj je Slovencem pred 30 leti po stoletjih sanj in želja vendarle uspelo dobiti lastno državo. “Del odgovora je v tem, da smo imeli jasno demokratično izraženo ljudsko voljo, imeli smo prvič v zgodovini izpolnjene politične pogoje. Ljudje pa so imeli prvič v zgodovini priložnost, da se opredelijo in opredelili so se za Demos, ki je s projektom samostojne slovenske države zmagal prve demokratične volitve po druge svetovni vojni,” je dejal Peterle.

Janše na srečanju ni bilo

Današnjega srečanja na Brdu pri Kranju se je udeležila večina še živečih članov Demosove vlade, ni pa bilo med zbranimi aktualnega predsednika vlade Janeza Janše. Srečanje je potekalo na Račjem otoku, kjer se je na sestanku 28. aprila 1991 Demos odločil za sklepni del osamosvojitve. “Vodstvo Demosa se je tu enotno zavezalo, da gremo do konca,” je spomnil Peterle in dodal, da so na tem mestu potekali tudi nekateri ključni delovni sestanki projektnih skupin oziroma koordinacije glede osamosvojitve.

Prve demokratične volitve v Sloveniji (v takratno 240-člansko tridomno slovensko skupščino) so potekale 8. aprila 1990. Na volitvah v družbenopolitični zbor, najpomembnejši organ skupščine, je zmagala koalicija Demos, ki je dobila pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. maja 1990, vodil pa jo je Lojze Peterle.

Med novo oblastjo in opozicijo je vladalo nezaupanje, a so kljub temu dosegli načelen dogovor o osamosvojitvi. 6. decembra 1990 je skupščina sprejela zakon o plebiscitu, 23. decembra pa so državljani z veliko večino glasovali za samostojnost in neodvisnost Slovenije. 26. junija 1991 je Slovenija tudi uradno razglasila samostojnost in neodvisnost.

Zaradi vse večjih razhajanj v Demosu je DZ 14. maja 1992 izglasoval konstruktivno nezaupnico Peterletovi vladi ter izvolil novo vlado pod vodstvom Janeza Drnovška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!