Po članku N1: KPK zaznala sum kaznivega dejanja pri investicijah v bolnišnice

Slovenija 31. Avg 202305:56 5 komentarjev
Aleš Šabeder in Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po zaključku postopka, ki ga je sprožil članek N1 o premeščanju uradnikov in podražitvah gradbenih investicij v zdravstvu, je Komisija za preprečevanje korupcije zadevo odstopila policiji. Zaznala je sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev.

Lani jeseni so se na ministrstvu za zdravje in uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) zgodile vprašljive premestitve uradnikov in zamenjava zunanjega pravnega svetovalca. Sledile so podražitve gradbenih investicij, ki so jim ti uradniki in zunanji pravnik nasprotovali. Potem ko smo to objavili na N1 v članku Razkrivamo, kaj se zgodi tistim, ki so proti milijonskim podražitvam v zdravstvu, je zadevo preverila Komisija za preprečevanje korupcije. Zdaj je svoj postopek zaključila in primer predala policiji, saj je zaznala sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev.

Trije uradniki so bili z urada, ki je bil ustanovljen v tem mandatu in vodi investicije v bolnišnice, na ministrstvo premeščeni, potem ko so nasprotovali podražitvi investicije v celjsko bolnišnico oziroma potem ko so v primerih investicij v bolnišnici v Novem mestu in Murski Soboti pozivali k izbiri (cenejšega) izvajalca na ponovljenem javnem razpisu. Ko je podražitvi gradnje v bolnišnici Celje nasprotoval še najeti zunanji pravni svetovalec, so sodelovanje na celjskem projektu prekinili tudi z njim.

Izvajalcem novogradnje v Celju je nato urad potrdil (nekoliko znižan) zahtevek za podražitev, neposredna pogajanja s ponudnikom za gradnjo negovalnega oddelka v Murski Soboti so se končala s samo 0,25-odstotnim izvajalčevim popustom, cena za negovalno bolnišnico v Novem mestu pa se je po pogajanjih celo zvišala.

V času Bešiča Loredana in Šabedra

11. marca, na dan, ko smo to razkrili, je Komisija za preprečevanje korupcije dobila prijavo in pozneje sprožila postopek.

V postopku komisija ni zaznala suma kršitev iz svojih pristojnosti, zato ga je ustavila. Zaznala pa je sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, zato je zadevo odstopila v pristojno reševanje policiji.

“Iz zadeve izhaja sum storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev,” so nam pojasnili na KPK.

Domnevno sporne poteze so bile storjene, ko je bil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, UNKIZ, ki je organ v sestavi ministrstva, pa je vodil Aleš Šabeder. Funkcijo ministra za zdravje od 13. julija opravlja predsednik vlade Robert Golob, ki naj bi po nekaterih informacijah novega ministra za zdravje nameraval predlagati oktobra. Šabedra pa je 27. julija kot vršilec dolžnosti nadomestil Tomaž Pliberšek, ki je bil Šabedrov sošolec in državni sekretar na ministrstvu za zdravje v letih 2019 in 2020, ko je ministrstvo vodil Šabeder.

Bešič Loredan in Šabeder se včeraj na naše klice in SMS-sporočili nista odzvala.

Sporne tudi druge investicije?

Policijo je o naštetih projektih obvestil že Smiljan Mekicar, ki je bil do aprila zaposlen na UNKIZ. V ovadbi je omenil tudi domnevno sporni podražitvi še dveh gradbenih investicij, in sicer investicije v urgentni center ptujske bolnišnice in investicije v bolnišnici Postojna. Poleg gradbenih projektov pa je navedel še domnevno sporno Šabedrovo vpletanje v postopek nabave 16 naprav za slikovno diagnostiko.

Mekicar je sodeloval samo pri naročilu naprav za slikovno diagnostiko, za preostale naštete investicije pa so skrbeli drugi uradniki.

Še pred Mekicarjevo ovadbo pa je Šabeder zaradi domnevnih nepravilnosti pri naročilu 16 naprav za slikovno diagnostiko policiji prijavil Mekicarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje