Po članku N1: za tehnika predlog opozorila pred odpovedjo. Vprašanja ostajajo

Nevrološka klinika
David Bole/N1

Tri tedne po tem, ko naj bi zdravstveni tehnik udaril pacienta in mu grozil, je vodstvo Nevrološke klinike izvedlo varnostni pogovor. Kljub temu da je po besedah našega vira s klinike pacient več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril, so na varnostnem razgovoru ugotovili le verbalno nasilje. Za zaposlenega so izdali predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Čeprav je razširjeni varnostni pogovor na Nevrološki kliniki potekal v ponedeljek zgodaj popoldne, so z UKC kljub našemu večkratnemu poizvedovanju šele v torek zvečer poslali izjavo za javnost. Zapisali so, da je bilo sicer “nesporno ugotovljeno, da je prišlo do verbalnega nasilja zaposlenega nad pacientom, ki je bil v času dogodka zmeden in je s svojimi dejanji ogrožal lastno varnost”, niso pa potrdili fizičnega nasilja. Ta sum bo po njihovih navedbah ugotavljala policija. Zapisali so še, da so na podlagi ugotovitev za zaposlenega, ki naj bi bil nasilen, izdali predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Kot smo na N1 prvi poročali v četrtek, se je incident zgodil v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Naš vir s klinike, ki je bil po dogodku v stiku z žrtvijo, nam je povedal: “Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti.” Zaposlenega naj bi zelo razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi. “Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj,” nam je še povedal vir.

Z UKC so včeraj sporočili še, da bodo izvedli izredni strokovni nadzor na oddelku, kjer se je zgodil incident. Predmet nadzora, zanimivo, ne bo sam incident, ampak “delo z zmedenimi in nemirnimi pacienti na oddelku”. Kot kaže, bo preverjanje okoliščin incidenta le še v domeni policije.

Ob tem še vedno ostaja odprtih več vprašanj, predvsem, zakaj je vodstvo Nevrološke klinike šele zdaj, po treh tednih, izvedlo varnostni pogovor, čeprav je pacient že nekaj dneh po incidentu poročal o nasilju. V izjavi, ki so nam jo posredovali z UKC, so ponovno tudi zapisali, da je Služba za korporativno varnost, ki je bila po prijavi obveščena o incidentu, “zagotovila varnost pacienta, tako da pacient ni več prišel v stik z vpletenim zaposlenim”. Po naših zanesljivih informacijah je bil zaposleni po incidentu nekaj dni bolniško odsoten, nato naj bi se vodstvo odločilo, da ga umakne z oddelka, a je po nekaj dneh ponovno delal na oddelku, kjer je takrat še vedno ležal tudi napadeni pacient. Takšna situacija je po navedbah našega vira trajala več dni, dokler pacient ni bil odpuščen z oddelka. Tega tudi na UKC v minulih dneh niso demantirali. V sporočilu, ki so ga posredovali v petek, so sicer navedli, da zaposleni od takrat dela pod nadzorom. Naši viri trdijo, da to ne drži. UKC smo dodatno vprašali, kdo ga nadzira in kaj konkretno to pomeni, a nam na to vprašanje niso odgovorili.

Zbornica še ni prejela pojasnil

Kot smo že poročali, je Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester Slovenije (Zbornica – Zveza) takoj po medijskih objavah UKC Ljubljana posredovala poziv za pojasnila glede prijave nasilja na Nevrološki kliniki. Zahtevali so tudi poročila o obravnavi vseh varnostnih odklonov, neprimerni komunikaciji, pohvalah oziroma pritožbah pacientov ter o sprejetih disciplinskih ukrepih na kliniki od leta 2020. “Odgovora UKC Ljubljana še nismo prejeli, rok za posredovanje dokumentacije pa je deset dni,” so nam sporočili danes.

“Ko bomo prejeli zjasnitev, bo Zbornica – Zveza skladno s svojimi pooblastili in pristojnostmi ukrepala. V primeru potrditve incidenta bomo izvedli izredni strokovni nadzor. Morebitni izredni strokovni nadzor Zbornice – Zveze se bo osredotočal tako na obravnavo domnevnega nasilja kot tudi na celovito presojo obvladovanja in obravnave varnostnih odklonov ter zagotavljanja kakovosti in varnosti na Nevrološki kliniki. Notranjega nadzora UKC Ljubljana ne moremo komentirati,” so še zapisali.