Po dogodku v Kopru premier napovedal ukrepe: Preprečili bomo trpinčenje živali

Slovenija 08. Jul 202320:34 14 komentarjev
Robert Golob napovedal ukrepe za zaščito živali
Instagram

Premier Robert Golob deli ogorčenje nad dogodkom v Kopru, kjer je domačin z mopedom vlekel mrtvega psa, kaznovan pa je bil samo z globo. "Verjamem, da imamo vsi svoje živali tako radi, da bomo tistim, ki jih nimajo, preprečili, da bi živali še kdaj lahko trpinčili," je dejal in napovedal ukrepe.

Predsednik vlade Robert Golob je po dogodku v Kopru, ki je sprožil množično ogorčenje, napovedal vladne ukrepe.

V ponedeljek je 67-letni Koprčan z mopedom vlekel mrtvega psa in ga nato vrgel v smeti, za to pa bo kaznovan samo z denarno globo. Spletno peticijo, ki jo je v četrtek ustvarila poslanka SD Meira Hot in zahteva strožjo obravnavo primerov mučenja živali, je v samo treh dneh podpisalo že okoli 11.000 ljudi. 

Mnogi so v zadnjih dneh zaradi tega dogodka pisali tudi predsedniku vlade, je povedal Golob v posnetku, ki ga je danes objavil na družbenem omrežju Instagram.

“Sem enako zgrožen, kot ste vi,” je dejal in sporočil, da je od ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za pravosodje zahteval poročila in ukrepe.

“Zdi se mi, da mora znati država v takšnih zadevah ukrepati. In upam, da bodo ministrstva to znala narediti,” je pojasnil, “verjamem, da imamo vsi svoje živali tako radi, da bomo tistim, ki jih nimajo, preprečili, da bi živali še kdaj lahko trpinčili.”

Zakaj samo denarna globa?

Policisti so bili v ponedeljek malo pred tretjo uro popoldne obveščeni, da moški na Markovcu z mopedom vleče mrtvega psa. Ugotovili so, da je 67-letnik priznal, da je psa peljal “na sprehod”, med vožnjo pa je opazil, da je njegov pes poginil, zato se je zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke, kjer ga je odvrgel.

Tožilka pa v njegovem ravnanju ni zaznala naklepa, zato organi pregona dejanja niso obravnavali kot sum kaznivega dejanja mučenja živali, so poročali mediji. Tako je bil 67-letnik kaznovan samo z 800 evri globe zaradi kršitve 15. člena zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje tek živali, privezane na motorno prometno sredstvo.

Po poročanju portal Regional obala veterinarska inšpekcija ni odredila obdukcije poginulega psa. Dokazov, da je bil pes živ privezan na moped, naj ne bi bilo.

Storilec pa je bil kaznovan tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola, saj je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,47 mg/l alkohola v krvi. Tudi za to je dobil globo, poleg tega pa so mu še vzeli izpit.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje