Po dolgem času spet poseben pojav na nebu: vidite ga lahko s prostim očesom

Magazin 14. Jun 202206:02 > 14:02 1 komentar
Konjunkcija planetov
Profimedia

Letošnji junij je za astronome in druge ljubitelje vesolja in nebesnih pojavov poseben mesec, saj se bo na jutranjem nebu navidezno poravnalo pet planetov: Merkur, Mars, Venera, Jupiter in Saturn. Astronomi temu pojavu pravijo konjunkcija planetov, nazadnje pa se je vseh pet planetov v tej "planetarni paradi" pojavilo decembra 2004. Ob tem je treba poudariti, da gre zgolj za projekcijo na nebu: čeprav se zdi, da so planeti poravnani, njihove orbite ne ležijo v isti ravnini, ampak so nekoliko nagnjene, v 3D-prostoru pa so na milijone kilometrov oddaljeni drug od drugega.

“Začela se je največja planetarna zabava v zadnjih 18 letih,” je le eden od naslovov, ki se te dni pojavljajo v svetovnih medijih. Številni astronomi, opazovalci zvezd in planetov ter zgolj ljubitelji vesolja te dni vstajajo še pred sončnim vzhodom. Razlog? Konjunkcija planetov. Merkur, Mars, Venera, Jupiter in Saturn so dobro uro pred sončnim vzhodom v smeri jugovzhoda vidni s prostim očesom in navidezno poravnani. “Planeti so vidni junija tik pred sončevim vzhodom, torej med 4.00 in 4.30. Najdemo jih v smeri vzhod–jugovzhod. Predvsem Venera in Merkur sta precej nizko na nebu, zato moramo za opazovanje vseh planetov imeti neoviran pogled na obzorje,” pravi astrofizik in astronom dr. Jure Japelj.

Nazadnje smo bili lahko priča taki konjunkciji planetov decembra leta 2004, naslednjič pa jih bo vseh pet v navidezni poravnavi vidnih leta 2040. Konjunkcije niso redek nebesni pojav, a ko se pet planetov v naravnem vrstnem redu pojavi na jutranjem nebu, je to vsekakor poseben dogodek.

Kako se planeti navidezno poravnajo?

Dr. Japelj je za N1 povedal, da se planeti po svojih orbitah gibljejo okoli Sonca, pri čemer potrebujejo različno dolgo, da enkrat obkrožijo Sonce. Merkur Sonce obkroži v 88 dneh, Mars v 687 dneh, Jupiter pa za to pot potrebuje skoraj 12 let. “Medsebojni položaji planetov se zato vmes ves čas spreminjajo. Več planetov vidimo, ko se naenkrat znajdejo na isti strani Sonca. In ker se planeti gibljejo v ‘skoraj’ isti ravnini, jih lahko vidimo poravnane na nebu. Poudariti pa velja, da vidimo le projekcijo na nebu – v resnici niso poravnani v tridimenzionalnem prostoru,” razlaga Japelj in dodaja, da tudi v projekcijah planeti niso povsem idealno poravnani, saj njihove orbite ne ležijo v isti ravnini, temveč so nekoliko nagnjene.

Merkur bo v nadaljevanju meseca postal vse svetlejši, vrhunec pa bo konjunkcija planetov dosegla v zgodnjih urah 23. junija, ko se bo med Venero in Marsom pojavil še polmesec. Proti koncu junija bodo planeti vedno manj poravnani in do konca avgusta bosta Venera in Saturn izginila z jutranjega neba. Na vprašanje, ali ima konjunkcija planetov morda kakšen gravitacijski vpliv na Zemljo, Japelj odgovarja, da ga nima.

“Gravitacijski vpliv – tako gravitacijska sila kot plimska sila – je odvisen od mase in razdalje planetov. Večja kot je razdalja med planetoma, manjša je sila gravitacije. Razdalje v Osončju so izjemno velike. Planeti so tako daleč in njihove mase v primerjavi s Sončevo tako majhne, da je njihov gravitacijski vpliv na Zemljo zanemarljiv,” še pove Japelj.

Velika konjunkcija

21. decembra 2020 je bilo na nebu opaziti veliko konjunkcijo med Jupitrom in Saturnom. Ob 16.45 sta se planeta navidezno poravnala, čeprav sta dejansko oddaljena 720 milijonov kilometrov drug od drugega. Naslednja velika konjunkcija med tema dvema planetoma se bo zgodila šele 15. marca 2080.

Velika konjunkcija
Profimedia

Da bi videli vseh osem planetov našega Osončja na istem delu neba, je praktično nemogoče, saj se gibljejo po različnih orbitah in v različnih nagibih, prav tako pa so Uran, Neptun in Pluton preveč oddaljeni in zatemnjeni, da bi jih lahko videli s prostim očesom. Dr. Japelj pove, da se bodo vsi planeti Osončja v konjunkciji znašli šele maja leta 2492.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje