Prepričljiva zmaga Aste Vrečko, Luka Mesec ostaja podpredsednik vlade

N1 video 02. Sep 202309:46 > 11:58 28 komentarjev

Levica je zaključila volitve, na katerih so izvolili novo vodstvo stranke. Kot smo prvi poročali na N1, je mesto koordinatorke zasedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je premagala poslanca Miho Kordiša. Rezultate volitev je Levica predstavila na novinarski konferenci.

Ponoči se je zaključilo glasovanje za vodilne funkcije v Levici. Za koordinatorja oziroma koordinatorko stranke sta se potegovala poslanec Miha Kordiš in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot smo poročali prvi, je prepričljivo zmagala Vrečko. Za namestnico koordinatorke je bila za las izvoljena poslanka Nataša Sukič, ki je bila sicer edina kandidatka za to mesto.

Vrečko se je članom zahvalila za zaupanje, Luki Mescu pa, ker je stranko iz gibanja in protisistemske stranke pripeljal do vstopa v parlament in vlado. “Moj mandat bo usmerjen v to, da bomo stranko utrdili na terenu, jo pokazali kot platformo raznolikih glasov, ki povezuje. Eden izmed prvih korakov vodstva bo odhod na teren, pogovor z lokalnimi odbori in simpatizerji,” je rekla. Dodala je, da bodo lotili tudi določenih sprememb. “Aktivni ostajamo na ministrstvih in v poslanski skupini,” je dejala. “Levica ostaja trdna, močna in stabilna stranka, ki si prizadeva za dostojno življenje za vse.”

“V zadnjih mesecih se je izkazalo, da delujemo kot široka pahljača odtenkov rdeče. To je pot po kateri moramo nadaljevati,” je povedal Kordiš in nadaljeval: “Družba in država potrebujeta močno levo stranko, ki pa ne sme pozabiti na svoje korenine.” Napovedal je, da se bodo v prihodnjih dneh pogovorili, kako bodo stranko vrnili na levo in na teren.

Mesec, ki danes predaja štafeto vodenja Levice, je spomnil na dosežke stranke. Izpostavil je dvig minimalne plače, nedeljsko zaprtje trgovin in okvir za dolgotrajno oskrbo. Verjame, da bodo vladi zastavljeni projekti uspeli. Dodal je še, da ga veseli, da znata Vrečko in Kordiš športno prenesti rezultate volitev.

Prepričljiva zmaga Vrečko, Kordiša naj bi podprl le en lokalni odbor

Glede rezultatov volitev je Vrečko pojasnila, da morata za izvolitev koordinator in njegov namestnik dobiti absolutno večino glasov od 49 svetnikov in delegatov. “S Sukič sva torej dobili več kot 25 glasov,” je rekla. Dodala je, da je pred glasovanjem poklicala kandidate za različna mesta in jim povedala, da bo v primeru izvolitve lahko delala z vsemi.

Na čelu Levice bosta tako odslej dve ženski: Asta Vrečko in Nataša Sukič. Tudi v izvršnem odboru je polovica žensk. Kordišu, ki ima sicer veliko podporo med voljenimi člani sveta, pa so podporo odrekli lokalni odbori. Zanj naj bi glasoval le en lokalni odbor. Zmaga Vrečko je bila torej prepričljiva.

Po odhodu Mesca s čela stranke je v zraku ostalo vprašanje, kaj to pomeni za mesto podpredsednika vlade, ki običajno pripada predsednikom koalicijskih strank in ga od ministrov Levice zaseda Mesec. Vrečko je pojasnila, da bo ostal podpredsednik vlade. “Mesec vlogo podpredsednika vlade opravlja odlično. Tudi vodenje stranke in ministrstva sta zelo zahtevni nalogi. Iz vidika Levice Mesec ostaja podpredsednik vlade.”

Asta Vrečko, Miha Kordiš, Luka Mesec, Levica
Jan Gregorc/N1

Se Levica premika proti sredini?

Na vprašanje, ali se z njeno izvolitvijo Levica premika na sredino, je Vrečko odgovorila, da imajo v stranki program, ki se ga držijo. “Za delovanje v vladi je naša usmeritev koalicijska pogodba,” je dodala. “Ne more se kaj dosti spremeniti, saj imamo podpisane dogovore, ki se jih držimo.”

Bi lahko poraz aktivističnega krila pripeljal do odhoda dela stranke ali morda celo do razpada poslanske skupine? Kar trije od petih poslancev namreč sodijo v levo krilo. Kordiš je na to vprašanje odgovoril s kazanjem na medije. Dejal je, da se je med kampanjo zabaval ob medijskih vsebinah, ki so spremljale postopek. “Velika večina špekulacij je bila popolnoma neosnovanih. Enotnost stranke nikoli ni bila pod vprašanjem.”

Mesec pa je dejal, da se je umaknil v dobro kolektiva, ker verjame, da bodo tako lažje šli skupaj naprej. Vrečko je dodala, da je Mesec gotovo eden najbolj prezentnih in priljubljenih politikov v Sloveniji. Program in politike je po njenih besedah približal volilcem. V stranki bodo sedaj začeli tudi s pripravami na evropske volitve.

Sukič: Poslanska skupina bo budno nadzirala uresničevanje strankinega programa

Nova namestnica koordinatorke Levice Nataša Sukič, ki sicer sodi v aktivistično krilo Levice, je za N1 dejala, da z Asto Vrečko sodelujeta še iz časov Iniciative za demokratični socializem in da sta vedno korektno sodelovali. Sukič pričakuje, da bo v dobro stranke tako tudi v prihodnje.

Med svojimi najpomembnejšimi nalogami je omenila vodenje sveta stranke in sodelovanje pri krepitvi lokalnih odborov.

Sukič je poudarila, da so pred svetom stranke veliki izzivi – gre namreč za strateški organ in za oblikovalca politik. “To je parlament stranke, medtem ko je izvršni odbor strankina vlada. Zato ne sme iti nič mimo sveta stranke,” je dodala.

Na vprašanje, kako bi se lahko poraz aktivističnega krila odrazil na delovanju poslanske skupine Levica, v kateri ima to krilo večino, je nova namestnica koordinatorke Levice odgovorila, da v poslanski skupini ves čas nadzorujejo, kako se izvaja koalicijska pogodba in strankin program; tudi tisti njegov del, ki ni vključen v koalicijsko pogodbo. “Tako bomo delali tudi v prihodnje. Levo krilo bo vztrajalo, da ostane stranka branik svojega programa in vrednot, po katerih je prepoznavna,” je poudarila Sukič in posebej opozorila na vztrajanje pri strankinih stališčih glede nabave orožja, javnega zdravstva, migracijske politike …

Nataša Sukič
Borut Živulovič/ BOBO

Rezultat včeraj zaključenih volitev po njenih navedbah ne odraža tega, kar se je zgodilo na kongresu stranke, na katerem je prepričljivo zmagalo levo krilo. Razliko pripisuje temu, da je šlo pri kongresnem odločanju za neposredno demokracijo, na volitvah vodstva pa za volitve prek lokalnih odborov. Zato bi bilo po njenem mnenju dobro razmisliti o spremembah statuta stranke, ki bi šle v smeri, da bi ljudi na najvišjih funkcijah v stranki člani izbirali neposredno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje