Informacije N1: Asta Vrečko v tekmi za vodenje Levice premagala Miho Kordiša

Slovenija 02. Sep 202306:42 16 komentarjev
Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Po informacijah N1 je v tekmi za koordinatorja oziroma koordinatorko Levice, ki je potekala med poslancem Mihom Kordišem in ministrico za kulturo Asto Vrečko, zmagala Vrečko. Rezultate glasovanja naj bi sicer uradno sporočili na današnji novinarski konferenci.

Ponoči se je zaključilo glasovanje za vodilne funkcije v Levici. Za koordinatorja oziroma koordinatorko stranke sta se potegovala poslanec Miha Kordiš in ministrica za kulturo Asta Vrečko, po informacijah N1 pa je prepričljivo zmagala Vrečko. Za namestnico koordinatorke je bila (menda manj prepričljivo) izvoljena poslanka Nataša Sukič, ki je bila sicer edina kandidatka za to mesto. Asta Vrečko je po besedah naših virov lahko zadovoljna tudi s sestavo novega izvršnega odbora, saj so vanj prišli vsi njeni favoriti.

Vrečko bo nasledila Luko Mesca, ki je bil koordinator Levice vse od njene ustanovitve leta 2017, ko sta se združili Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS). Pred tem je bil Mesec koordinator IDS, ki je nastala na valovih vseslovenskih ljudskih vstaj, med njenimi ustanovitelji pa sta bila tudi Kordiš in Vrečko.

Medtem ko sta Mesec in Kordiš v državni politiki vse od leta 2014, ko je tedanja koalicija Združena Levica (sestavljali so jo IDS, TRS, Demokratična stranka dela in več civilnodružbenih gibanj) za mnoge presenetljivo in v veliki meri po zaslugi prepričljivih predvolilnih Meščevih javnih nastopov uspela priti v parlament, je bila Asta Vrečko do lanskega vstopa v vlado aktivna v lokalni politiki. Med letoma 2018 in 2022 je bila mestna svetnica Levice v ljubljanski mestni občini.

Miha Kordiš
Borut Živulović/BOBO

39-letna umetnostna zgodovinarka, ki je doktorirala na temo jugoslovanske umetnosti v 20. stoletju, je leta 2021 postala namestnica koordinatorja Levice. To mesto je zasedla po tem, ko sta se zanj neuspešno potegovala Kordiš in tedanja poslanka Violeta Tomić.

Med odločitvami sedanje vlade, ki jih je predlagala ministrica za kulturo Vrečko, je največ prahu na desnem polu politike dvignila združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Nova Slovenija je nameravala zoper Vrečko vložiti interpelacijo, a je bila SDS pripravljena manjkajoče poslanske podpise primakniti le v primeru, če bi se vsi poslanci NSi podpisali pod interpelacijo o delu celotne Golobove vlade. Prav tako je bila Vrečko deležna zgražanja desnice zaradi udeležbe in nagovora na proslavi ob 86. obletnici ustanovitve Komunistične partije Slovenije na Čebinah.

Luka Mesec, ki po dolžini vodenja stranke med prvaki sedanjih parlamentarnih strank zaseda drugo mesto (za predsednikom SDS Janezom Janšo), torej odhaja s čela Levice. Pred meseci je sicer napovedoval, da se bo potegoval še za en dvoletni mandat, a je po junijskem kongresu to odločitev preklical. V volitvah v svet stranke je namreč prepoznal “določeno nezaupnico”, saj je slavilo novoustanovljeno aktivistično krilo, katerega najbolj prepoznaven obraz je Kordiš. Predstavniki tega krila dosedanjemu vodstvu z Mescem na čelu očitajo, da je stranko popeljalo preveč proti sredini in se v sli po oblasti izneverilo izvornim usmeritvam Levice.

Luka Mesec, Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Kordiš se je pri predkongresnem nagovarjanju članov močno angažiral in ob uspavanem Meščevem taboru uspel, da je v voljeni del sveta stranke, ki šteje 25 članov, prišlo kar 15 predstavnikov aktivističnega krila, sam pa je med vsemi kandidati zbral največ glasov – 357. S 348 glasovi mu je sledila Nataša Sukič, ki tudi sodi v levo krilo, tretja je bila Asta Vrečko (320 glasov), Mesec pa je s 313 glasovi zasedel šele četrto mesto.

V tekmi za novega koordinatorja oziroma koordinatorko Levice je Mesec podprl Asto Vrečko, ki jo uvrščajo v njegov tabor. V preteklih dneh je bilo sicer mogoče slišati, da  tudi nekateri člani aktivističnega krila v Kordišu ne prepoznajo vodje stranke in naj zanj ne bi glasovali. Zlasti prepričljivo večino pa naj bi Asta Vrečko dobila v lokalnih odborih, ki imajo v svetu stranke 24 delegatov. Za izvolitev na čelo stranke je bila sicer potrebna absolutna večina članov sveta, torej najmanj 25 glasov.

Sodeč po razpletu glasovanja spremembe v ministrski ekipi najmanjše vladne stranke ne bodo potrebne, bo pa moralo po oceni naših sogovornikov iz Levice novo vodstvo stranke vložiti kar precej truda, če bo želelo “pomiriti” nezadovoljstvo v aktivističnem krilu s Kordišem na čelu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje