Po izvolitvi Janeza Magyara za poslanca bo Lendavo začasno vodil Ivan Koncut

Slovenija 12. Maj 202221:31 > 21:50 0 komentarjev
Lendava
Žiga Živulović jr./BOBO

Župan Lendave Janez Magyar je po izvolitvi za poslanca občinski svet in občinsko volilno komisijo seznanil s prenehanjem svojega mandata ter določil, da bo funkcijo župana začasno opravljal sedanji podžupan Ivan Koncut. Magyar zaradi nezdružljivosti funkcij odstopa tudi kot član občinskega sveta ter obeh manjšinskih narodnostnih organizacij.

Kot je Magyar pojasnil na današnji izredni seji občinskega sveta, mu v petek, to je z dnem potrditve mandata poslanca DZ, preneha mandat župana, ker funkcija ni združljiva s poslansko. V skladu z zakonom o lokalni samoupravi, ki določa, da občino ob predčasnem prenehanju mandata župana do nastopa novoizvoljenega župana vodi podžupan, je tako določil Koncuta.

Po Magyarjevih besedah se bodo po njih zgledovali tudi v drugih občinah, kjer imajo podoben primer, in ravnali enako. Magyar se je odrekel tudi funkciji občinskega svetnika, češ da naj to delo opravlja tisti, ki ga je nadomestil. Za delo v parlamentu pa napoveduje, da se bo v zavzemal za projekte tako v občini Lendava kot Pomurju.

Magyar se, kot je dejal, zaradi nezdružljivosti odreka tudi funkciji člana Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava ter krovne Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

“Pri funkciji župana ni bilo tveganja, saj občina ne sodeluje pri financiranju skupnosti, drugače pa je pri funkciji poslanca, zato bom upošteval, kar so mi predpisali,” pravi Magyar. Pri tem je mislil na Komisijo za preprečevanje korupcije. Na vprašanje, zakaj tega ne upošteva oziroma meni, da sta funkciji združljivi, dosedanji in novi manjšinski poslanec ter predsednik krovne organizacije Ferenc Horvath, pa je Magyar odgovoril, da tega ne komentira.

Na petkovi ustanovni seji novega sklica državnega zbora se bodo, kot kaže, namreč poslanci ukvarjali prav z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij, kot je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije, znova postane poslanec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!