Po koncu postnega meseca muslimani začenjajo praznovanje ramazanskega bajrama

Slovenija 21. Apr 202308:26 0 komentarjev
Bajram 2022
Žiga Živulović Jr./BOBO

Po koncu postnega ramazana muslimani začenjajo tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama. V duhu dobrih medsosedskih odnosov bo ob 17. uri na ploščadi muslimanskega centra potekalo tudi praznovanje s sosedi, v vrtu Muslimanskega kulturnega centra pa bodo odprli tudi fotografsko razstavo Mimar Sinan - Michelangelo z Vzhoda.

Muslimani po koncu postnega meseca ramazana začenjajo tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram. Osrednja bajramska molitev je potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana z začetkom ob 6.45. Zbrane je nagovoril mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, ki je tudi vodil bajramsko molitev.

Po koncu postnega meseca je bilo zaznamovano z bogoslužji, dobrodelnostjo, medsebojnim razumevanjem in druženjem, je v sinočnji poslanici na Televiziji Slovenija dejal mufti.

“Navdih ramazana nam je pomagal, da lažje razumemo prehodnost tega sveta in večnost, h kateri stremimo, saj se zavedamo nenehne Božje prisotnosti v naših življenjih, ki nas navdihuje, da smo dobri ljudje in koristni člani skupnosti.

Skozi post smo občutili pobožnost, iskrenost vere v Boga, potrpežljivost, vztrajnost, solidarnost, samoobvladovanje in disciplino pri zdravljenju duše od egoizma, ki nas vsakodnevno obkroža,” je dejal.

Po njegovih besedah zato v bajramskih dneh praznujejo zmago nad samim seboj, kjer so se “uspeli oplemenititi z moralo, očistiti dušo in srce od greha”.

Vernike je pozval k nadaljevanju prizadevanj za krepitev medsebojnih družinskih odnosov, ki so jih v ramazanu poudarjali na poseben način. “Pred nami so ure, trenutki in dnevi, v katerih se lahko opogumimo in izboljšamo morebitne slabe odnose v družini ter si medsebojno odpustimo zamere in obrnemo novo poglavje v življenju, ki bo prijetno in sproščeno, brez zamer in medsebojnih nerazumevanj,” je dejal mufti in zaželel blagoslovljen in srečen bajram.

Slovesnosti po vsej Sloveniji

Bajramske slovesnosti bodo sicer organizirane v sedemnajstih mestih: v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Novi Gorici, so v sporočilu za javnost zapisali v Islamski skupnosti v Sloveniji.

Bajram je praznik, ki ga muslimani praznujejo ob koncu ramazana in označuje poseben duhovni čas. Ti dnevi so po njihovih navedbah intimen in oseben počitek za dušo in telo. Duša je lahko vesela, ker se je v mesecu ramazanu izpopolnjevala in gradila svoj plašč pobožnosti, telo je veselo, ker se v bajramskih dnevnih ob hrani in pijači lahko sprosti v družbi družinskih članov, prijateljev in sosedov, so zapisali. Dodali so, da bajram označuje radost v dušah vernikov, ki so s postom čistili svoje srce sovraštva in negativnosti. Takrat se pozabljajo morebitne zamere, obiskujejo sorodniki, prijatelji, sosedi in obdarujejo otroci.

V duhu dobrih medsosedskih odnosov bo danes ob 17. uri na ploščadi muslimanskega centra potekalo praznovanje ramazanskega bajrama s sosedi. Ob tej priložnosti bodo v vrtu Muslimanskega kulturnega centra odprli fotografsko razstavo Mimar Sinan – Michelangelo z Vzhoda, posvečeno mojstrovinam Mimara Sinana, ujete v fotografski objektiv fotografa Arneja Hodaliča.

Osrednja bajramska slovesnost Ljubljanska džamija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!