Po ministrovem intervjuju za N1 vedno bolj vroča polemika o JEK2

Slovenija 15. Mar 202316:40 > 17:09 2 komentarja
Bojan Kumer, MOPE
N1/Denis Sadiković

Besede ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra v intervjuju za N1, da ne bo "nič narobe, če se časovnica gradnje JEK2 zamakne", še vedno odmevajo. Do njih je bil najbolj kritičen poslanec NSi in predsednik komisije za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec, državna sekretarka na ministrstvu Tina Seršen pa je Vrtovčeve besede označila kot "zelo vehementne" in zavrnila očitke, da na ministrstvu s projektom zavlačujejo.

Iz opozicijskih vrst se še vedno vrstijo kritični odzivi na izjavo ministra za okolje, podnebje in energijo iz vrst vladajoče Svobode Bojana Kumra. Ta je minuli konec tedna v intervjuju za N1 spregovoril tudi o zamikih v gradnji drugega bloka krške nuklearke (JEK2). Priznal je, da se časovnica projekta spreminja in da ne bo “nič narobe, če se zamakne”.

Kmalu po objavi intervjuja se je na Kumrove besede odzval predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša. Na Twitterju je zapisal, da je to “izjava za kazenski pregon in odškodninsko odgovornost vlade”.

V torek je nato nekdanji infrastrukturni minister in trenutni poslanec opozicijske NSi Jernej Vrtovec zaradi ministrovih izjav sklical sejo komisije za nadzor javnih financ (KNJF), ki ji predseduje. Na seji bodo člani komisije 29. marca razpravljali o “zavlačevanju s postopki za gradnjo nove Jedrske elektrarne Krško”.

V NSi predlagajo, da KNJF po razpravi sprejme tri sklepe, ki bi vključevali predlog vladi, da maksimalno pospeši postopke umeščanja v prostor in izgradnje nove Jedrske elektrarne Krško, pa tudi predlog, naj vlada KNJF kvartalno poroča o napredku pri projektu izgradnje JEK2 in odlagališča jedrskih odpadkov v Vrbini. “Ne gre za nobeno PR potezo, gre za skrb, da si Slovenija zagotovi energetsko neodvisnost,” je potrebo po sklicu seje KNJF argumentiral Vrtovec.

Ali bo opozicija stopnjevala svoje ukrepe ali pa bo ostalo pri polemiki in seji komisije za nadzor javnih financ, za zdaj še ni znano. “Najprej seja, potem pa bomo videli naprej,” neuradno pravijo v opozicijskih vrstah.

Svoje pomisleke je Vrtovec dopoldne predstavil še na novinarski konferenci. Kot je dejal, se svet, Evropa in tudi Slovenija soočajo z energetsko krizo in vprašanjem, kako zagotoviti energetsko neodvisnost in hkrati zeleni prehod. Za dosego podnebne nevtralnosti in opustitev premoga do leta 2033 je jedrska energija po njegovem mnenju ključna. “Samo z obnovljivimi viri ne bo šlo,” je prepričan Vrtovec.

Nekdanjega infrastrukturnega ministra pa zaradi dolgotrajnih postopkov skrbi tudi nadaljnja časovnica projekta JEK2. Zaradi dolgotrajnega umeščanja v prostor, pridobivanja gradbenih dovoljenj, čezmejnega presojanja okoljskih vplivov in večletne gradnje Vrtovec poziva, da je treba začeti čim prej.

Prav zato je bil kritičen tudi do besed ministra Kumra, ki je v intervjuju za N1 dejal, “da ni nič narobe, če se časovnica za JEK2 zamakne”. Poslancu NSi se namreč zdi, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili in “da je ključna prioriteta vlade solarizacija Slovenije, jedrska opcija pa se postavlja v ozadje”. Odlaganje odločitev o gradnji JEK2 je za Vrtovca strateško napačna odločitev, ki jo bodo davkoplačevalci drago plačali.

Odziv ministrstva: Zelo vehementno je trditi, da bo ogrožena energetska suverenost Slovenije

Očitke poslanca NSi, da na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo zavlačujejo s projektom JEK2, pa je popoldne zavrnila državna sekretarka na tem ministrstvu Tina Seršen. Kot je pojasnila, je želel minister Kumer v pogovoru za N1 poudariti, da si je treba naliti čistega vina. “Da pogledamo, kaj je in kaj ni, kako hitro lahko pridemo do odločitev, družbenega kompromisa, ki ga še vedno nimamo in ga bomo preverjali na referendumu,” je pojasnila. Poudarila je še, da lahko slovenski jedrski program nadaljujejo šele takrat, ko bodo dobili vse te odgovore.

Da na ministrstvu ne zavlačujejo postopkov za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne je v intervjuju zatrdil tudi minister Kumer. “Razumem, očitek je celo na mestu, ker se opravlja veliko nevidnega dela,” je povedal novinarjema N1. Dejal je še, da so bili v prejšnjem mandatu sprejeti dva ali trije koraki, ki so bili javno objavljeni. “Zaradi teh piarovskih potez je kdo morda dobil občutek, da se je opravilo veliko dela,” je komentiral delo prejšnje vlade.

Po Kumrovih besedah je nekdanje ministrstvo za okolje in prostor septembra lani zahtevalo dopolnitev vloge za spremembo državnega prostorskega načrta. “Dopolnitev se med drugim nanaša na določene analize, ki zahtevajo čas in morajo biti novejšega datuma,” je pojasnil Kumer in se zavezal, da bodo v prihodnjih mesecih na ministrstvo za naravne vire in prostor oddali popolno vlogo.

Ob tem je državna sekretarka pojasnila, da ministrstvo pospešeno dela na projektu drugega bloka z ministrstvom za naravne vire in prostor ter z investitorjem Gen energija, da se čim prej poskrbi za potrebne analize in podlage. Na podlagi tega bo nato izdelana realna časovnica.

“Predstavljam si, da se želijo ljudje odločati informirano, kaj bomo gradili, kako dolgo, koliko bo stalo, kakšne bodo posledice, kakšna bo končana cena za odjemalca, kdo bo gradil. Vse to moramo še raziskati. To terja svoj čas, brez teh odgovorov ne moremo pred ljudi in kredibilno govoriti o za in proti,” je podčrtala.

Državna sekretarka Seršen je dodala, da se ji zdijo besede poslanca Vrtovca o ogrožanju energetske neodvisnosti Slovenije “zelo vehementne”. Spomnila je, da bo gradnja drugega bloka elektrarne v najboljšem primeru trajala 15 let, Slovenija pa ima problem z zagotavljanjem električne energije danes.

Prav tako je državna sekretarka kot vehementno označila Vrtovčevo oceno, da se Slovenija ne bo mogla zanašati samo na obnovljive vire energije. “Tega še ne vemo, če nimamo resnih strokovnih analiz na ravni države. Te pripravljamo zdaj, pokazale bodo, kako lahko dosežemo podnebne cilje. Pripravljene bodo v okviru nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bo javno razgrnjen pred poletjem.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje