Ostri odzivi po Kumrovem intervjuju za N1: “Izjava za kazenski pregon”

Slovenija 14. Mar 202314:02 14 komentarjev
Bojan Kumer
Borut Živulović/BOBO

Po intervjuju ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra za N1 iz opozicije prihajajo ostri odzivi. Janez Janša ocenjuje, da je Kumrova izjava o zamiku časovnice izgradnje JEK2 za kazenski pregon in odškodninsko odgovornost vlade, nekdanji infrastrukturni minister iz vrst NSi Jernej Vrtovec pa je prav zaradi te izjave danes sklical sejo komisije za nadzor javnih financ.

Minister za okolje, podnebje in energije iz vrst vladajoče Svobode Bojan Kumer je minuli konec tedna v intervjuju za Poglobljeno na N1 spregovoril tudi o zamikih pri projektu gradnje drugega bloka krške nuklearke (JEK2). Priznal je, da se časovnica projekta spreminja in da ne bo “nič narobe, če se zamakne”.

Dopolnitev vloge za umeščanje JEK2 v prostor, ki jo je septembra lani zahtevalo zdaj že nekdanje ministrstvo za okolje in prostor, bodo na njegovem ministrstvu oddali “v prihodnjih mesecih”, prav tako Kumer ni zanikal, da vlada več pozornosti namenja obnovljivim virom energije (OVE) in računa tudi na nekatere nove tehnologije. Minister je ob tem omenil hiter napredek tehnologije malih jedrskih reaktorjev (SMR): “Če bo ohranila tako dinamiko, lahko v dveh letih nadomesti zrelo tehnologijo, torej klasične jedrske reaktorje.”

“Izjava za kazenski pregon in odškodninsko odgovornost vlade”, je o ministrovi izjavi na Twitterju zapisal predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša. V času njegove vlade je bila sprejeta časovnica za gradnjo JEK2, jedrsko energijo je Janša označil kot pomembno tudi na srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, prav tako jo je glasno zagovarjal okoljski minister iz vrst SDS Andrej Vizjak.

Danes pa je nekdanji infrastrukturni minister, zdaj ponovno poslanec opozicijske NSi, Jernej Vrtovec zaradi ministrovih izjav sklical sejo komisije za nadzor javnih financ (KNJF) na temo “zavlačevanja s postopki za gradnjo nove Jedrske elektrarne Krško”.

Vrtovec, ki je tudi predsednik komisije, je na sejo konec marca povabil Kumra, ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, generalnega direktorja Gen energije Dejana Paravana, predsednika uprave SDH Žigo Debeljaka, predsednika Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaža Žagarja, predsednika Evropskega jedrskega združenja Leona Cizlja ter župane Janeza Kerina (Krško), Srečka Ocvirka (Sevnica) in Ivana Molana (Brežice).

“Zdi se, da so se postopki pod to vlado ustavili”

Kot piše v gradivu za sklic seje, “se zdi, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili in da je ključna prioriteta vlade ’solarizacija’ Slovenije, jedrska opcija pa se postavlja v ozadje”. Ministrova izjava, da ni nič narobe, če se časovnica zamakne, je po mnenju NSi “zelo zaskrbljujoče stališče”.

Vrtovec nam je pojasnil, da je iz vprašanj novinarjev N1 in odgovorov ministra Kumra jasno razvidno, “da še vedno nimamo točne letnice in da določeni postopki po izdaji energetskega dovoljenja leta 2021 zdaj dobesedno stojijo”.

V NSi sicer predlagajo, da KNJF po razpravi sprejme tri sklepe:

  • Komisija predlaga vladi, da maksimalno pospeši postopke umeščanja v prostor in izgradnje nove Jedrske elektrarne Krško.
  • Komisija predlaga, da vlada komisiji kvartalno poroča o napredku pri projektu izgradnje JEK2.
  • Komisija predlaga, da vlada komisiji kvartalno poroča o napredku pri projektu izgradnje odlagališča jedrskih odpadkov v Vrbini.
Krško
BOBO

Po poslovniku ima sicer večino v tej komisiji opozicija, a SDS zaradi spora z NSi o razdelitvi mest svojih štirih članov v KNJF ni imenovala. Zato sklepi, če NSi pri tem ne bo dobila podpore koalicije, ne bodo sprejeti. Vrtovec kljub temu pravi, da je ključna predvsem razprava o tej temi, še vedno pa upa tudi na podporo vladnih strank, saj da gredo ti sklepi “v dobrobit koalicije”.

Župan o ministrovi izjavi: “Verjamem, da ima svoje razloge”

Izjave ministra Kumra za N1 so sicer odmevale tudi na ponedeljkovi seji sveta regije Posavje, na kateri je potekal pogovor z vodstvom družbe Gen energija, projekt JEK2 pa je predstavil poslovni direktor družbe Danijel Levičar.

Kot poroča portal ePosavje, predsednik sveta regije in sevniški župan Srečko Ocvirk ministrove izjave o zamiku časovnice težko komentira: “Verjamem, da ima svoje razloge.” Ocvirk je ob tem poudaril, da gre za državni projekt, pri katerem je dialog z lokalnimi skupnostmi nujen. Ker bo projekt vplival na številna področja, želijo dialog vzpostaviti z resornimi ministrstvi in vlado, je pojasnil.

Prvi mož Gen energije pa odgovarja, da imajo časovnico določeno na leto 2035: “S to časovnico se odzivamo na energetsko neodvisnost, na manko električne energije, ki ga pričakujemo v naslednjem desetletju.” Kot dodaja, se na ta način odzivajo na izzive iz naslova izhoda iz premoga, gospodarske rasti in tudi rabe električne energije na različnih področjih. “Projekt peljemo v tej smeri, da spoštujemo to časovnico”, je še dejal Levičar.

Slovenija bi morala brez JEK2 in dodatnih proizvodnih zmogljivosti leta 2035 ob pričakovanih okrepljenih potrebah po električni energiji približno 60 odstotkov električne energije uvoziti, z drugim blokom pa bi zmanjšali energetsko odvisnost od tujine, je dejal. Glede poteka projekta je Levičar pristavil, da še letos pričakujejo objavo pobude za začetek priprave državnega prostorskega načrta. Pod pogojem, da bodo potrebni postopki tekli neprekinjeno, pa je cilj Gen energije, da bi leta 2030 dobili pravnomočno gradbeno dovoljenje in da bi JEK2 začel delovati leta 2035.

Opozoril je tudi, da projekt sicer “ni dejstvo, temveč izbira”, da odločitve o njegovi izvedbi še ni in da bo Gen energija v vseh fazah projekta sodelovala in razvijala konstruktivne pogovore z zainteresiranimi deležniki. Po zadnjih merjenjih Gen energije sicer projekt podpira približno 55 odstotkov vprašanih anketirancev v državi, je še navedel Levičar.

Izsek intervjuja z ministrom Kumrom, ki je ravno tako zelo odmeval. Celoten intervju si lahko preberete na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje