Po navedbah policije v Centru za tujce v Postojni prenehali gladovno stavko

Slovenija 19. Okt 202219:53
Center za tujce
N1

Skupina prosilcev za mednarodno zaščito v Centru za tujce v Postojni je po navedbah policije v torek prenehala gladovno stavko. Pri tem so na policiji poudarili, da gre za osebe, pridržane v skladu z razlogi in po postopku zakona o mednarodni zaščiti. O tem, kdaj lahko zapustijo Center za tujce, pa ne odloča vodstvo centra.

Kot smo poročali pred dnevi, je 13 oseb iz Pakistana in Indije, ki so priprte v Centru za tujce v Postojni, začelo gladovno stavkati. Kot je skupina zapisala na Facebook strani Tukaj smo, verjamejo, da jih ministrstvo za notranje zadeve ne obravnava enakopravno.

Medtem na Generalni policijski upravi (GPU) za STA pojasnjujejo, da “prosilci za mednarodno zaščito lahko zapustijo Center za tujce, ko prenehajo ali so odpravljeni razlogi za njihovo pridržanje na podlagi odločitve upravnega sodišča ali nadaljnjega poteka postopka mednarodne zaščite, nikakor pa ne vodstva Centra za tujce”.

Da so osebe v centru pridržane v skladu z zakonom o mednarodni zaščiti, so sicer v preteklih dneh že pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Dodali so, da imajo vsi pridržani prosilci za mednarodno zaščito zagotovljeno pravno pomoč svetovalcev za begunce in da lahko zoper ukrep vložijo tožbo, o kateri odloči sodišče. Tako po navedbah ministrstva ne drži, da so osebe v centru brez kakršnegakoli pravnega varstva.

Glede položaja oseb, ki v Centru za tujce gladovno stavkajo, so na ministrstvu pojasnili, da so v Sloveniji izrazile namero, da bi zaprosile za mednarodno zaščito, nakar so bile nameščene v azilni dom, kjer bi morale počakati na podajo prošnje za mednarodno zaščito.

“Navkljub opozorilu so zapustile azilni dom in poskusile oditi v drugo državo. Zato so bile po ponovno izraženi nameri pridržane kot begosumne ob predpostavki, da drugače ne bo mogoče ugotoviti okoliščin njihove prošnje. Ker je osebam omejena prostost, ministrstvo vodi postopke za mednarodno zaščito v teh primerih posebej hitro oziroma prednostno. Ko prenehajo razlogi za pridržanje, ga ministrstvo nemudoma odpravi in osebo izpusti,” so pojasnili na ministrstvu.

Kot danes piše časnik Dnevnik, je v Centru za tujce v Postojni skupina prosilcev za azil zaprta že skoraj mesec dni. Zaradi stiske jih je enajst pet dni gladovno stavkalo. V torek so jim v centru obljubili, da naj bi jih še ta teden odpeljali nazaj v azilni dom, in jih povabili na kosilo. V upanju na rešitev so stavko prekinili, je za omenjeni časnik povedal prosilec za azil iz Pakistana. Izpostavil je, da so zaprti po krivici. “Nismo kriminalci. V Slovenijo smo prišli kot prosilci za azil,” je dejal.

Na Generalni policijski upravi pa so glede tega zapisali, da so vsi gladovno stavkajoči prosilci za mednarodno zaščito z gladovno stavko v torek prenehali, ko so prišli na kosilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.