Po neuspešnih pogajanjih se stavka v Hitu nadaljuje

Gospodarstvo 23. Dec 202219:50 0 komentarjev
igralnica Hit Nova Gorica
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS) in vodstvo družbe po dveh sestankih v zadnjem tednu še nista dosegla dogovora. Stavka igralniških delavcev se tako nadaljuje.

V zadnjem tednu so se predstavniki Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) v Hitu in vodstva družbe sestali dvakrat, vendar dogovora niso dosegli.

Tako se danes nadaljuje stavka igralniških delavcev, ki bo potekala do konca prazničnega konca tedna.

Kot je za STA sporočil predsednik SIDS v Hitu Erik Krašna, bodo stavko v prihodnjem letu zaostrili, če se v naslednjem tednu ne bodo uspeli pogoditi z vodstvom novogoriške igralniške družbe.

Sindikat zavrnil ponudbo HIT-a

Iz kabineta predsednika uprave Hita Tomaža Repinca so sporočili, da je pogajalska stran družbe Hit v ponudbi za prekinitev stavke ugodila ključni zahtevi sindikata SIDS, to je dvig najnižjih osnovnih plač na panožno raven (gostinstvo in turizem). To bi za družbo Hit predstavljalo šest milijonov evrov stroškov dela na letni ravni, so navedli.

Uprava je tej zahtevi ugodila v celoti, vendar je pogajalska stran sindikata to ponudbo zavrnila in dodala še dodatne zahteve, kar skupaj prinaša devet milijonov evrov stroškov dela za družbo Hit. “Posledično bi to za družbo v letu 2023 pomenilo izgubo v višini pet milijonov evrov.

Vodstvo družbe bo v tem primeru primorano izvesti finančno in poslovno prestrukturiranje, to pa pomeni tudi zapiranje poslovnih enot in zmanjševanje števila zaposlenih na igralnih mizah,” so zapisali v vodstvu Hita.

Napovedana zaostritev stavke

Še pred začetkom današnjih pogajanj je vodstvo družbe s strani sindikata SIDS prejelo sklep o zaostritvi stavke z 29. decembrom. Ta bo po napovedih od tega datuma potekala neprekinjeno v vseh igralnicah družbe Hit.

“Če bi se stavka v tem obsegu nadaljevala v letu 2023, bo to v prvih mesecih leta resno ogrozilo obstoj družbe Hit,” so še navedli v vodstvu.

V družbi Hit so navedli, da je povprečna plača na igralnih mizah v družbi Hit v prvih 11 mesecih letos znašala 3.159,79 evra bruto, na igralnih avtomatih pa 3.190,70 evra bruto. Tudi povprečna plača v družbi Hit je višja od slovenskega povprečja, obenem pa najvišja v družbi Hit v zadnjih 10 letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!