Po nezakoniti kandidaturi razpisali ponovne volitve za državnega svetnika

Slovenija 11. Maj 202315:03 0 komentarjev
Državni svet
Žiga Živulović jr./BOBO

Ker je bila kandidatura predstavnika športa in kulture v državni svet po ugotovitvah ustavnega sodišča nezakonita, je državna volilna komisija razpisala nove volitve.

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji za 31. maj razpisala ponovne volitve za državnega svetnika, predstavnika kulture in športa.

Po volitvah novembra lani je sicer to svetniško mesto zasedel Tomaž Horvat, a je društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija uspelo s pritožbo na ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bila Horvatova kandidatura nezakonita. Horvat namreč dejavnosti na področju športa ne opravlja poklicno, temveč prostočasno, njegova kandidatura tako ne izpolnjuje zakonskega pogoja poklicnega opravljanja dejavnosti.

Ustavno sodišče je zato DVK naložilo razpis ponovnih volitev. Kot je danes z odlokom o razpisu ponovnih volitev določila DVK, bodo te v sredo, 31. maja, so sporočili z DVK.

Sodišče je volitve državnega svetnika, predstavnika kulture in športa, razveljavilo le v delu, ki se nanaša na končno glasovanje o kandidatih, ni pa razveljavilo faz volitev, ki se nanašata na določitev elektorjev in na kandidiranje.

Tako bodo elektorji na ponovljenih volitvah odločali o ostalih štirih kandidatih, katerih kandidature niso bile izpodbijane in jih ustavno sodišče ni izločilo.

Odlok o razpisu ponovnih volitev bo v petek objavljen v Uradnem listu. Za dan razpisa ponovnih volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila, je določen ponedeljek, 15. maj.

V državnem svetu so za STA pojasnili, da sta bili, kot je njim znano, na ustavno sodišče vloženi še dve pritožbi, in sicer v zvezi z mandatoma državne svetnice, predstavnice samostojnih poklicev, Bojane Potočan in državnega svetnika, predstavnika socialnega varstva, Danijela Kastelica. V prvem primeru je pritožbo vložila Inženirska zbornica Slovenije, v drugem Socialna zbornica Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!