Nov režim testiranja: v laboratorijih danes bolj mirno

Slovenija 02. Feb 202213:33 > 13:36 0 komentarjev
Hitri testi
Žiga Živulovič jr./BOBO

Delo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) se kljub današnjim visokim številkam novih okužb s koronavirusom že umirja, saj se je število testiranj v primerjavi s prejšnjim torkom znižalo za okoli 3.000 vzorcev, je danes povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, ki rekordne številke pripisuje novemu protokolu testiranja.

“Številke pozitivnih primerov, ki so bili testirani v ponedeljek, so se seštele s tistimi, ki so bili pozitivni v torek in jih nismo več potrjevali s PCR-testi, tako da sta se dva dneva v bistvu delno skoncentrirala v enega,” je pojasnila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Nov protokol testiranja po njenih besedah prinaša predvsem prihranek pri PCR-testiranjih in pospešitev postopka, ob tem pa razumejo, da gre za začasen protokol, saj je metoda PCR bolj zanesljiva in je potrjevanje testov z njo v diagnostičnem smislu najvišji možen standard. Da se razmere nekoliko umirjajo, po njenih besedah kaže tudi podatek, da trenutno okoli tri četrtine rezultatov PCR-testiranj bolnikom sporočijo v 24 urah, več kot 99 odstotkov pa v 48 urah. Kot je še povedala, so v torek v nemški laboratorij poslali 3.700 vzorcev, tako da tudi ta številka upada. Ker pričakujejo, da bo novi protokol dosegel pričakovani učinek, pomoči v Nemčiji že v kratkem naj ne bi več potrebovali.

Omikron že povsem prevladuje med novimi primeri

Sicer pa zadnje analize kažejo, da koronavirusna različica omikron že povsem prevladuje med novimi primeri, medtem ko so med hospitaliziranimi bolniki s covidom-19 zagotovo tudi še primeri delte, saj je pri njej potek bolezni daljši in bo še trajalo nekaj časa, da se vsi bolniki pozdravijo. Po najbolj svežih podatkih iz današnjega dne so doslej ob enem primeru nove podrazličice omikrona, o katerem so že poročali, doslej naleteli še na štiri nove tovrstne primere. Medtem ko so prvi primer zabeležili na severovzhodu Slovenije, so tokrat tri primere zabeležili na Notranjskem, enega pa v Jelšanah.

Številka je po njenih besedah še vedno nizka, zagotovo pa je pričakovati porast glede na to, kar se dogaja v sosednjih državah, od koder prihajajo podatki, da tam, kjer je BA.1 povzročila močen val, v najslabšem primeru BA.2 epidemični val lahko nekoliko podaljša. “Ni pa pričakovati bistveno slabših razmer v smislu rasti števila potrjenih okužb na dan,” je ocenila Žohar Čretnikova. Po njenih navedbah omenjena podrazličica lahko postane prevladujoča, saj v mnogih državah že uspešno izpodriva prvotno različico in je po nekaterih ocenah celo do 50 odstotkov bolj prenosljiva kot prvotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!