Po oceni sindikatov javnega sektorja vlada “de facto ukinja pogajanja” o plačah

Slovenija 04. Okt 202314:54 0 komentarjev
sindikati in delodajalci o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Reprezentativni sindikati javnega sektorja pozivajo poslance državnega zbora, naj ne podprejo predloga vlade, s katerim se onemogoča uskladitev osnovnih plač v javnem sektorju v letu 2024. Vladni predlog razumejo kot poseg v ustavno pravico do sindikalnega združevanja in delovanja ter poskus discipliniranja sindikatov javnega sektorja.

V reprezentativnih sindikatih javnega sektorja so z velikim začudenjem ugotovili, da je vlada v zakon o izvrševanju proračuna zapisala 65. člen, s katerim se onemogoča uskladitev osnovnih plač v javnem sektorju v letu 2024. To pomeni, da v prihodnjem letu ne bo uskladitve plač v javnem sektorju, saj se plače v javnem sektorju ne usklajujejo samodejno, so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega se je podpisalo 36 sindikatov javnega sektorja.

Po oceni sindikatov vlada s predlagano rešitvijo sindikatom javnega sektorja odvzema možnost predlagati uskladitev plač, s tem pa “de facto ukinja pogajanja” o plačah. Takšen način je za vse podpisane sindikate povsem nesprejemljiv, ker izkazuje neupoštevanje in nespoštovanje socialnih parterjev in kot tak vreden vseh obsodb,” so izpostavili.

Vladni predlog pa razumejo tudi kot poseg v ustavno pravico do sindikalnega združevanja in delovanja ter poskus discipliniranja sindikatov javnega sektorja, “in to v času, ko vlada zatrjuje, da ji je v interesu s sindikati skleniti dogovor o novem plačnem sistemu v javnem sektorju,” so izpostavili.

Po oceni sindikatov so pogajanja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja v zadnjih mesecih zelo turbulentna. Ob tem so kritični do vlade, ki v pogajanjih na eni strani nastopa v vlogi oblasti in na drugi strani v vlogi delodajalke in ki svojo oblastno vlogo “s predlaganjem takšnih spornih določb zlorablja za doseganje ciljev, ki jih zasleduje v pogajanjih v svoji drugi vlogi. S tem dokazuje, da ne razume pomena enakopravnosti partnerjev in pomena socialnega dialoga oziroma da si ju predstavlja zelo enostransko in s postavljanjem sindikatov pred izvršena dejstva,” so še zapisali.

Branimir Štrukelj in Jakov Počivavšek
Branimir Štrukelj in Jakov Počivavšek (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Reprezentativni sindikati javnega sektorja na tovrstne enostranske oblastne poteze ne bodo pristali, poslance državnega zbora pa pozivajo, da ne podprejo 65. člena zakona o izvrševanju proračuna, temveč da z amandmajem predlagajo njegovo črtanje.

“Na ta način boste omogočili nadaljevanje pogajalskega procesa in zagotovili enakopravnost obeh strani tega socialnega dialoga. V nasprotnem primeru boste tudi sami prevzeli odgovornost za enostranski poseg v pogajanja, ki so v teku in bomo žal morali poseči po drugih oblikah sindikalnega delovanja, saj bo zakonska prisila izrinila in izničila socialni dialog,” so opozorili.

Pod poziv sta se podpisala vodji obeh pogajalskih skupin, vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!