Po odstopu Borisa Johnsona nepričakovani politični plaz

Slovenija 10. Jun 202319:35 1 komentar
Boris Johnson
Peter Nicholls/REUTERS

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je s petkovim presenetljivim odstopom s položaja poslanca in posrednimi kritikami na račun sedanjega premierja Rishija Sunaka britansko konservativno stranko znova postavil na preizkušnjo.

Odstop nekdanjega britanskega premierja Borisa Johnsona je leto dni pred splošnimi volitvami še poglobil težave aktualnega premierja Rishija Sunaka, ki si od prihoda na čelo vlade oktobra lani prizadeva ponovno vzpostaviti politično stabilnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po 13 letih na oblasti so konservativci v javnomnenjskih raziskavah na najnižji točki, v začetku maja pa so torijci na lokalnih volitvah že utrpeli precejšnje izgube.

Po odhodu Johnsona bodo potekale nadomestne volitve v njegovem volilnem okrožju na severozahodu Londona, kjer je imel tesno večino.

Britanski premier Sunak pa se sooča s trojno preizkušnjo na nadomestnih volitvah, poroča AFP. Svoj odstop “s takojšnjim učinkom” je namreč danes sporočil tudi eden od Johnsonovih zaveznikov, konservativni poslanec Nigel Adams. Le nekaj ur pred Johnsonom pa je v petek z mesta poslanke odstopila tudi ena od njegovih tesnih zaveznic, njegova nekdanja ministrica za kulturo in šport Nadine Dorries.

58-letni nekdanji premier je v petek zvečer sporočil, da odstopa kot britanski poslanec. V izjavi za javnost je sporočil, da ga je iz parlamenta izrinila parlamentarna preiskava afere Partygate, povezana z zabavami na Downing Streetu med pandemijo covida-19. Trdil je, da je žrtev “lova na čarovnice” in “kengurujskega sodišča”. Dejal je, da je “osupel in zgrožen”, ker ga je “protidemokratično” izrinila preiskava, ki je po njegovih besedah že od začetka želela “ugotoviti, da sem kriv, ne glede na dejstva”.

Kljub njegovemu odstopu pa številni britanski komentatorji in mediji dvomijo, da se Johnson resnično umika iz politike. Ob sporočilu, da zapušča parlament, je namreč navedel, da “vsaj zaenkrat”. Johnson se je znašel točno tam, kjer je rad: v središču pozornosti, opazovalci pa se sprašujejo, kaj bo storil naslednjič, poroča BBC, ki dodaja, da “duh Borisa Johnsona preganja Rishija Sunaka”, kar pa “je zadnja stvar, ki jo premier potrebuje”.

Johnson je bil lani poleti primoran odstopiti s položaja premierja po uporu v njegovi vladajoči stranki torijcev, do katerega je prišlo po mesecih obtožb o kršitvah pravil med pandemijo in drugih škandalih.

Johnsonu je pred petkovim odstopom s poslanskega položaja parlamentarni odbor, ki je preiskoval, ali je bivši premier zavajal parlament glede zabav na Downing Streetu med pandemijo, izročil izsledke preiskave. Člani odbora za privilegije so Johnsonu dali dva tedna časa za odgovor, poroča britanski BBC.

Johnson je v parlamentu in drugod sicer večkrat zanikal, da bi on ali njegovo osebje kršili protikoronske ukrepe, ki jih je uvedla njegova vlada v obdobju pandemije, z organiziranjem zabav na Downing Streetu. Čeprav se je skušal distancirati od zabav, je uradna preiskava potrdila, da je zanje ne le vedel, ampak se jih tudi udeleževal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.