Po razkritju zlorab humanitarne pomoči skesanci začeli vračati ukradeno orodje

Slovenija 30. Avg 202312:27 8 komentarjev
kraje v zbirnih centrih, poplave
Humanitarček, Facebook

Potem ko je društvo Humanitarček prejšnji teden opozorilo, da posamezniki kradejo in plenijo skladišča, v katerih je zbrana humanitarna pomoč za prizadete v poplavah, je danes sporočilo nekoliko lepše novice. Nekaj orodja in materiala se je namreč v skladišča vrnilo. "To daje upanje, da vendarle nismo povsem zavozili kot družba," so izpostavili v društvu, v katerem pozivajo k prijavi opaženih zlorab pomoči.

V društvu so prejšnji teden na Facebooku izpostavili kopico primerov, ko so si ljudje v zbirnih centrih prisvojili orodje in material, namenjen prizadetim v poplavah. Njihova objava je, kot kaže, pomagala, saj je kar nekaj skesancev odvzeto opremo vrnilo.

Med izpostavljenimi je bil tudi primer skupine fantov, ki je gospodu odpeljala tri izosojene visokotlačne čistilce. Fantje so jih gospodu zdaj vrnili. Kot so zapisali v Humanitarčku, so ga na verandi pričakali s presenečenjem.

Pred skladišči donirane opreme prostovoljci opažajo tudi kar nekaj orodja, ki ga ljudje, ki so želeli izkoristiti stisko drugih, sedaj vračajo. “To daje upanje, da vendarle nismo povsem zavozili kot družba,” so izpostavili v društvu. Ob tem so se zahvalili tudi policiji, ki zlorabe humanitarne pomoči obravnava proaktivno.

V Humanitarčku vsem, ki bi na kateremkoli zbirnem mestu humanitarne pomoči zaznali zlorabo, svetujejo, da o tem obvestijo koordinatorja zbirališča, morebitne preprodaje opreme pa prijavijo policiji. “Predvsem pa bodimo fer,” so še pozvali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje