Po sanaciji plazu se za obiskovalce znova odpirajo Tolminska korita

Slovenija 23. Maj 202421:30 0 komentarjev
tolmin plaz
Plaz na cesti proti planini Polog. Fotografija iz arhiva. (Foto: PU Nova Gorica)

Sanacijo plazu, ki je januarja zasul cesto v dolino Polog nad Zatolminom, so predčasno uspešno zaključili, so sporočili z Občine Tolmin. Cesta v dolino Polog bo sicer še nekaj časa zaprta zaradi sanacije na drugih odsekih, je pa že odprta nižje ležeča cesta proti Čadrgu. V petek bodo tako za obiskovalce odprli tudi Tolminska korita.

Na Občini Tolmin so pojasnili, da je sanacija plazu potekala po predvidenem načrtu in brez težav. Izvajalec je plazino drobil na manjše frakcije ter jo odlagal na območje pod cesto, ki je bilo že sicer degradirano zaradi plazu. Sanacijo so v tem tednu zaključili predčasno, zato popolna zapora nižje ležeče ceste v Čadrg ni več potrebna.

Na cesti v dolino Polog morajo zaradi daljše neuporabe opraviti še temeljita vzdrževalna dela. Med drugim bodo sanirali dva podporna zidova. Dela naj bi potekala še do 8. junija, do takrat ostaja zaprta tudi spominska cerkev Svetega Duha v Javorci. Zaradi gradbenih del na komunalni infrastrukturi ostaja zaprta tudi pešpot med parkiriščem Štrklepce in vstopno točko v Tolminska korita.

Iz Zavoda za turizem Dolina Soče pa so danes sporočili, da bodo v petek za obiskovalce odprli Tolminska korita, ki so bila zaradi sanacije plazu v zadnjih tednih preventivno zaprta. Na parkirišču pri vstopni točki v korita so tudi odstranili nasip, ki so ga preventivno postavili po sprožitvi plazu.

V Tolminskih koritih, kjer so v lanski sezoni zabeležili rekordnih 121.000 obiskovalcev in prvič uvedli tudi omejitev obiska, tako vendarle začenjajo sezono. Obiskovalcem tudi letos priporočajo vnaprejšnji nakup vstopnic prek spleta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!