Tudi na avtocestah nižje cene dizla, koliko bo stal?

Gospodarstvo 23. Jun 202213:23 > 16:35 1 komentar
Bencina črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je sprejela dve uredbi, s katerima se na račun odpovedi okoljskim dajatvam niža cena dizelskega goriva na avtocestnih bencinskih servisih. Tako bodo ceno dizelskega goriva približali regulirani ceni zunaj avtocestnega omrežja, kjer dizel stane 1,848 evra za liter. Ali bo povsem enaka, bo odvisno od tega, če bodo naftni trgovci znižali maržo na šest centov. Tisti, ki točijo bencin, bodo še naprej ob avtocestah plačevali višje cene.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je povedal, da je vlada sprejela dve uredbi, in sicer uredbo za ukinitev prispevka učinkovite rabe energije (URE) ter uredbo za ukinitev prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplotne energije (OVE in SPTE).

Poleg tega je danes zjutraj naftnim trgovcem Petrolu, MOL in OMV sporočil, da vlada pričakuje, da bodo znižali marže na avtocestnih črpalkah. Kot smo že pisali, so te izven avtocest regulirane in naslednja dva meseca omejene na šest centov, na avtocestah pa za zdaj ostajajo neregulirane. A vlada pričakuje, da jih bodo trgovci približali tistim na bencinskih servisih izven avtocest. Odgovore trgovcev, kaj bodo naredili, še čakamo.

Dilema dragega biodizla

Še ena komponenta, ki pomembno vpliva na končno prodajno ceno, pa je vmešavanje biodizla. Naftni trgovci imajo zakonsko obvezno, da morajo v gorivo vmešati 10 odstotkov biodizla, ki pa je za okoli 70 odstotkov dražji od ‘navadnega’ dizla. Od torkove spremembe regulacije smo končni kupci na servisih izven avtocest oproščeni plačila deleža biodizla, kar pomembno znižuje ceno. Po naših informacijah ta razlika znaša več kot šest centov. Na avtocestah pa jo še vedno plačujemo. Biodizel torej pomembno prispeva k temu, zakaj je tolikšna razlika v ceni na in izven avtocest (okoli 15 centov).

A vprašanje, kdo bo izven avtocest kril strošek, še ni rešeno. Na Petrolu so nam včeraj dejali, da bo delež krila država iz podnebnega sklada. Kumer pa je danes dejal, da je obveza glede 10-odstotnega deleža biogoriv letno in da lahko zdaj trgovci nehajo vmešavati biodizel, razliko do zakonskega deleža pa po koncu regulacije pokrijejo z večjim deležem biogoriv. Kumer ocenjuje, da bi lahko bilo regulacije konec v dveh mesecih.

Tu povejmo, da so sicer napovedi glede cen nafte različne, trenutno rahlo padajo, a nekateri svarijo, da bi se lahko zaradi embarga na rusko nafto proti koncu leta tudi močno dvignile. V tem primeru bi zaostajanje pri izpolnjevanju zakonskih obvez glede biogoriv verjetno lahko povzročilo še višje cene v jeseni. Komentar trgovcev še čakamo.

Stanje na črpalkah se normalizira

S sprejetjem ukrepa za znižanje cen dizla na avtocestah je vlada po besedah Kumra dobila zagotovila avtoprevoznikov, da “se ne bodo silili in množično tankali goriva zunaj avtocest”.

Infrastrukturni minister je pokomentiral tudi motnje na bencinskih servisih minuli konec tedna, ko je primanjkovalo goriva: “Po zagotovilih, ki sem jih dobil danes zjutraj, so trgovci uspešno napolnili zaloge in jih povrnili na normalne nivoje, tako da se stanje normalizira.” Ob tem je še dodal, da poteka preiskava pristojnih organov, zakaj je do motenj prišlo. Po njegovem mnenju je vlada prejšnji teden dobronamerno sprejela štiri uredbe in tako dala dovolj časa naftnim trgovcem, da se pripravijo na zvišanje cen. Je pa minuli konec tedna po neuradnih podatkih prišlo tudi do več kot 100-odstotnega povečanja točenja goriva, predvsem na ruralnih območjih.

Kaj so tržni inšpektorji ugotovili na črpalkah, si lahko preberete tukaj.

Bojan Kumer in Jernej Vrtovec
BOBO

Kdaj bodo začeli veljati ukrepi?

Po Kumrovih besedah gre za začasne in kratkotrajne ukrepe, ki bodo trajali največ dva meseca, ukrepi pa bodo začeli veljati dan po objavi v Uradnem listu, kar bi se pa lahko zgodilo že jutri. Minister je še povedal, da ga veseli dejstvo, da so tudi veleprodajne cene na trgih naftnih derivatov končno padle in da upa, da se bo temu primerno znižala tudi cena goriv na bencinskih servisih na avtocestnih križih in zunaj njih.

Medtem povejmo, da bodo lastniki avtomobilov na bencin še naprej ob avtocestah plačevali višje cene. Pri tem se postavlja vprašanje, ali ni taka ureditev diskriminatorna. Vlada je namreč današnjo znižanje dajatev za dizel obrazložila z navedbo, da gre za “zagotavljanje enakih pogojev vsem kupcem, tako tistim, ki gorivo kupujejo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa, kot tistim, ki gorivo kupujejo na bencinskih servisih na avtocestnem križu”. Pri tistih, ki točijo bencin, pogoji ostajajo različni.

Minister Kumer je danes na vprašanje, zakaj razlika, dejal, da je cena dizla praviloma višja, ker je bolj obremenjen z davki, poleg tega je dizel bolj pomemben, ker ga točijo logisti, ti pa višje stroške vračunajo v končne cene proizvodov.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pozdravlja ukrepe

“Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pozdravlja ukrepe zaradi visokih cen goriv. Ob tem pa vlado pozivamo, naj pri sprejemanju omilitvenih ukrepov ne pozabi na druge obrtnike in podjetnike, ki tako kot prevozniki in kmetje pri svojem delu uporabljajo kombije ter druga tovorna in dostavna vozila. Želimo, da se tudi gradbince, inštalaterje, slikopleskarje, polagalce talnih oblog, trgovce, električarje, mizarje, krovce in še mnoge druge obravnava enako kot prevoznike in kmete. Naši kombiji namreč ne porabijo nič manj goriva kot traktorji,” pred današnjo sejo vlade poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Po predlogu ministrstva za finance se bo medtem neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo zvišal z zdajšnjih 0,18 evra na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa za šest centov na 0,43 evra.

Prevozniki v javnem prometu bodo medtem po napovedih ob vse večjih cenovnih pritiskih dobili večja povračila trošarin za javni promet, da jim ne bo treba dvigati cen prevoza. Vlada bo po napovedih potrdila tudi ukrepe za kmete, s katerimi bo zmanjšala vpliv podražitev energentov na cene hrane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje