Zakaj je mestni redar v Šiški kolesarja zvlekel na tla in ali bo sankcioniran?

Slovenija 23. Jun 202214:21 > 16:48 21 komentarjev
redar pretep
Slovenske novice, posnetek zaslona

V Šiški v Ljubljani se je včeraj zgodil incident, v katerega sta bila vpletena redar ljubljanskega mestnega redarstva in kolesar. Na posnetku, ki so ga objavile Slovenske novice, je videti pajka, ki nalaga avtomobil, ter redarja, ki vodi postopek. Nato se mimo pripelje kolesar, ki redarju nekaj reče, ta pa ga prime za ramena in ga spravi na tla. Na kraj dogodka je prišla tudi policija.

Včeraj v jutranjih urah je mestni redar v Šiški v Ljubljani vodil postopek nalaganja narobe parkiranega avtomobila na pajka. Na posnetku, ki ga je posnel stanovalec, objavili pa so ga v Slovenskih novicah, je videti, kako se ob dogajanju ustavi kolesar. Kolesar redarju nekaj govori, nato je videti, da kolesar želi odpeljati, a ga redar prime za ramena, zvleče s kolesa in podre na tla. Sledi nekaj prerivanja, nato pa redar kolesarja zadrži v sedečem položaju.

Dogajanje sta opazovala delavca podjetja Mestne občine Ljubljana (MOL), ki skrbi za odvoz nepravilno parkiranih vozil. Na drugem posnetku je videti, da je redar poklical okrepitve in nato skupaj s sodelavcema obvladal kolesarja. Na koncu posnetka so ga redarji vklenili v lisice.

Na Mestnem redarstvu MOL so dogodek potrdili. “Potrjujemo, da je 22. 6. 2022, v jutranjih urah prišlo do uporabe prisilnih sredstev. Skladno s 13. členom Zakona o občinskem redarstvu ima mestni redar pooblastilo zadržanja osebe, v skladu z 14. členom zakona pa tudi pooblastilo za uporabo prisilnih sredstev, med drugim telesne sile in sredstev za vezanje in vklepanje, v kolikor kršitelj pooblastila zadržanja ne upošteva,” so pojasnili.

Pravijo, da je bilo v konkretnem postopku “zadržanje odrejeno zaradi kršitev določb nedostojnega vedenja po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, in sicer zaradi prepiranja, vpitja in hudega žaljenja pooblaščene uradne osebe. Zaradi nesodelovanja v postopku je redar uporabil prisilno sredstvo”. Dodali so, da bodo na podlagi zbranih obvestil in dokazov sproženi vsi postopki skladno z veljavno zakonodajo.

Na MOL so v letu 2021 prejeli 10 pritožb na delo redarjev, v letošnjem letu pa 6.

Na kraj dogodka so nato prišli tudi policisti. Kot so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, jih je mestni redar zaprosil za pomoč pri postopku z občanom. “Na kraju so policisti ugotovili, da je mestni redar pri delu opravljal postopek z občanom, ko se je v postopek vmešal drug občan, ki pa je kršil javni red in mir. Redar je v postopku uporabil tudi prisilna sredstva. Ob prihodu policistov na kraj posredovanje policistov ni bilo potrebno, zato postopkov na kraju niso izvajali. Bodo pa naknadno preverjene še posamezne okoliščine postopka in po ugotovljenih dejstvih izvedeni ustrezni postopki,” so zapisali.

Kakšno usposabljanje imajo redarji?

Poklic redarja je zahteven, saj zagotovo ni nihče vesel, ko mu redarji napišejo kazen ali odpeljejo narobe parkirano vozilo. Redarji so tako precejkrat tarča zmerljivk, a vendar se morajo nanje odzvati pravilno. Na ljubljanski občini so nam pojasnili, da je za zaposlitev na delovnem mestu mestnega redarja potrebna V. stopnja izobrazbe in dodatno izobraževanje na Policijski akademiji v Tacnu. “Usposobljenost za opravljanje nalog občinskega redarstva, uporabo pooblastil ter za ravnanje z napravami in tehničnimi sredstvi se zagotavlja s strokovnim usposabljanjem in obdobnim izpopolnjevanjem ter preizkusom znanja. Prav tako mora mestni redar skladno s prvim odstavkom 89. člena Zakona o javnih uslužbencih najkasneje v enem letu od sklenitve pogodbe o zaposlitvi opraviti usposabljanje za imenovanje v naziv,” so pojasnili. “Ob tem dodajamo, da Mestna občina Ljubljana ne glede na osnovne zakonske okvire še dodatno skrbi za usposobljenost mestnih redarjev z izobraževanji in usposabljanji na temo pooblastil in pristojnosti po veljavni zakonodaji.”

Na mestnem redarstvu v prestolnici je trenutno zaposlenih 36 uniformiranih redarjev. V letih 2018–2022 jih je 8 odšlo, en redar je bil odpuščen, novih zaposlitev pa je bilo 18.

Preberite še, kaj o ravnanju redarja meni strokovnjak s Fakultete za varnostne vede.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje