Šolske potrebščine vse dražje, starši pa že zdaj v množične nakupe

Slovenija 23. Jun 202211:53 > 11:59 2 komentarja
Šolske potrebščine
N1

Čeprav se šolsko leto še ni zaključilo, se nekateri starši že pripravljajo na september in nakupujejo šolske potrebščine. Sogovornika pravita, da je letos zaznati porast nakupov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Cene nekaterih artiklov so se dvignile, rast cen papirja je "enormna", pravi eden od njiju. Kot kaže, se obetajo tudi nove podražitve. Starši lahko učbenike in delovne zvezke do konca meseca še plačajo z boni 21.

Nakupi za naslednje šolsko leto se vsako leto začnejo že konec maja oziroma v začetku junija, pravi Gregor Božnik iz DZS. Ponudnikom po njegovih besedah to ustreza, zato da se pritisk na knjigarne in papirnice tik pred začetkom novega šolskega leta zmanjša, zato v tem času tudi ponujajo akcije in druge spodbude za kupce. Vendar pa je letos zaznati občuten porast števila nakupov v tem času, čemur pritrjujejo tudi v Mladinski knjigi. Maja Lihtenvalner ocenjuje, da je v ljubljanski knjigarni Konzorcij nakupov v tem obdobju za petino več kot v enakem obdobju lani.

Sogovornika to pripisujeta predvsem bonom 21, ki jih je mogoče unovčiti tudi za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov in katerih veljavnost se izteka s koncem junija. Po podatkih Fursa je bilo na področju kulture doslej unovčenih približno 12 odstotkov bonov 21, od tega dve tretjini prav za nakupe v knjigarnah. V DZS je bila po navedbah Božnika več kot polovica nakupov učbenikov in delovnih zvezkov v juniju opravljena z boni 21, podobno navajajo v Konzorciju. Bonov 21 sicer ni mogoče unovčiti za nakup zvezkov, barvic in ostalih potrebščin.

“Enormna rast cen papirja”

Šolske potrebščine so se pri obeh ponudnikih podražile, najbolj občutno papirni izdelki. Nekateri zvezki so se podražili za več kot tretjino, pravi Lihtenvalner. O podražitvah poroča tudi Božnik. “V založbi DZS smo tako kot vsa založniška panoga soočeni z zelo zaostrenimi razmerami na trgu surovin in energentov. Rast cen papirja je enormna, med 40 in 100 odstotki. Poleg tega se spoprijemamo tudi s pomanjkanjem surovin in posledično daljšimi dobavnimi roki,” opozarja. Kot še pravi, so kljub dvigu cen ohranili ponudbo v različnih cenovnih rangih in tako omogočili nakup tudi za ceno, ki je primerljiva lanski – “le pri izbiri morajo biti kupci malo bolj iznajdljivi”.

V primerjavi z obdobjem pred letom dni so se dvignile tudi cene učbenikov in delovnih zvezkov. V Mladinski knjigi pravijo, da je ta dvig približno 10-odstoten, v DZS pa, da so cene “prilagodili zgolj na manjšem segmentu” in v povprečju za 7 odstotkov. “V založbi smo za zdaj del stroškov prevzeli nase, a dolgoročno se bodo višji stroški verjetno poznali tudi pri cenah izdelkov,” pravi Božnik in dodaja, da “izredne okoliščine skušajo reševati z večjimi nakladami in drugim papirjem”.

Kar se tiče ostalih šolskih potrebščin, naj cene ne bi bile opazno višje. Lihtenvalner pojasnjuje, da so se denimo cene šolskih torb sicer dvignile, a ker imajo trenutno veliko akcij, ta dvig še ni opazen. V DZS pravijo, da so šolske torbe in peresnice nabavili pravočasno in v dovolj velikih količinah, zato cen zaenkrat niso dvigovali.

Na vprašanje, ali čez poletje pričakujejo nove podražitve, Božnik odgovarja, da na segmentu učbenikov in delovnih zvezkov te niso pričakovane, prav tako pa da si ne želijo podražitev na drugih segmentih. Lihtenvalner medtem pravi, da nov val podražitev pričakujejo že s 1. julijem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje