Po Sloveniji tudi danes številna pustovanja in pokopi pusta

Magazin 13. Feb 202406:25 0 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Po ulicah slovenskih vasi in mest bodo tudi danes zakorakale maškare, ki jim bo vreme nekoliko bolj naklonjeno kot ob koncu tedna. Pestro pustno dogajanje bodo danes in jutri marsikje sklenili s pokopom pusta.

Pustne maske bodo na današnji pustni torek še odganjale zimo, potem pa se bodo za leto dni poslovile. Še prej bodo ponekod pusta tudi pokopale. Tako se bo s pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek končalo 64. Kurentovanje na Ptuju. V Cerknem pa bodo v skladu z več metrov dolgo obsodbo pusta usmrtili z drvarskim kladivom, botom.

Tudi na Hrušici pri Jesenicah na Gorenjskem se pustu ne obeta nič dobrega, saj ga bodo sežgali. V nekaterih delih države pa bo zadnje dejanje letošnjih pustnih dni s pokopom pusta šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Na Štajerskem danes ne bo razigrano le na Ptuju, ampak tudi v Mariboru, kjer se bodo veselili v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, v Velenju pa bo družinsko rajanje.

V Postojni bo po mestu krenila 51. pustna povorka, v Logatcu pa bo v Kulturnem domu Tabor pustna zabava za otroke. Na Primorskem v Novi Gorici tamkajšnji mladinski center v sodelovanju z mestno občino in krajevno skupnostjo vabi na Goriški pust. V Bovcu pa prirejajo tako pustni sprevod kot pustno rajanje.

Na Dolenjskem bodo v Kostanjevici na Krki v okviru tradicionalne šelmarije, katere korenine glede na navedbe raziskovalcev segajo v leto 1854 in ima tako letos že 170 let, danes gonili medveda ter orali in sejali.

Policisti v pustnih dneh opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!