Odvetnik Tatjane Bobnar ogorčen nad ravnanjem predsednikov preiskovalne komisije

Slovenija 12. Feb 202419:22 14 komentarjev
Pričanje Tatjane Bobnar na preiskovalni komisiji
Tatjana Bobnar (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Odvetnik Tatjane Bobnar Luka Švab je ogorčen, ker z nekdanjo notranjo ministrico še vedno nista mogla vpogledati v prepis zvočnega posnetka njenega pričanja na zaprtem delu seje parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vpletanja politike v delo policije. V ravnanju bivšega in novega predsednika komisije iz vrst Svobode prepoznava težnjo diskreditirati Tatjano Bobnar.

Miha Lamut, sedaj že bivši predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja politike v delo policije, je decembra lani potrdil, da so predstavniki Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) vpogledali v prepis zvočnega posnetka zaprtega dela oktobrskega zaslišanja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in bivšega prvega moža policije Boštjana Lindava. Za povabilo Sovi se je, kot je dejal Lamut, odločil, ker da je ta pristojna presoditi, ali je bil na zaprtem delu pričanja naveden kakšen tajen podatek. Vpogleda se je udeležil tudi direktor Sove Joško Kadivnik, kar je bilo po oceni opozicije nedopustno, saj bo Kadivnik pred preiskovalno komisijo nastopil kot priča.

Lamut, ki sodi med poslance Svobode, je tudi javno izpostavil, da sta vpogled v prepis zvočnega posnetka zaslišanja Bobnar in Lindava zahtevala policija in specializirano državno tožilstvo. “Vsak dan bolj me skrbi, kam vse je bil poslan prepis in komu vse je bil razkrit, predvsem pa, ali je res vse zapisano tako, kot je moja stranka povedala,” je za N1 dejal odvetnik Tatjane Bobnar Luka Švab. In dodal, da nekdanji notranji ministrici in njemu kot odvetniku Bobnar vpogled v prepis pričanja na tajnem delu seje še vedno ni bil omogočen. Tako nanj tudi nista mogla podati morebitnih pripomb.

Po navedbah Luke Švaba je preiskovalna komisija Tatjani Bobnar po pošti poslala prepis javnega dela zaslišanja in jo pozvala, da pride vpogledat v tajni del. A se je najprej zapletlo, ker je Lamut pogojeval vpogled odvetnika. Končno je bilo, tako Švab, le odobreno, da on in njegova stranka v prepis pričanja Bobnar vpogledata 2. februarja zjutraj. Tu pa je sledil nov zaplet. Državni zbor je namreč dan prej za Lamutovega naslednika na čelu preiskovalne komisije imenoval Aleša Rezarja, ki prav tako sodi v vrste Svobode. “Le dobre pol ure pred dogovorjenim vpogledom sem prejel obvestilo, da Rezar ne more podpisati odredbe za moj vpogled kot odvetnika,” nam je povedal Švab. In dodal: “Vpogled je bil odobren in dogovorjen teden vnaprej, kar pomeni, da je o tem že moral odločati takratni predsednik komisije Miha Lamut. Kakšno odredbo naj bi podpisoval novi predsednik komisije Rezar, postavljen manj kot 12 ur pred že dogovorjenim vpogledom, res ne vem, zahteval pa sem izrecna pojasnila v zvezi s temi očitnimi novimi procesnimi manevri in posredovanje pripadajoče dokumentacije.”

Miha Lamut
Miha Lamut (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Švab in Tatjana Bobnar vztrajata, da imata pravico do vpogleda v prepis tako priča kot njen odvetnik, ki je bil na zaprtem delu seje tudi osebno prisoten. “Ob vsem, kar se je in se kaže o dosedanjem delu preiskovalne komisije in še zlasti njenih predsednikov – nepravilna vabljenja, manipulacije, sumi zlorabe položaja, neobjektivnost, hujše kršitve postopkovnih pravil in tudi seznanjanje potencialnih prič z bistvenimi dokazi – se vsak zunanji opazovalec lahko le vpraša, ali gre res za ugotavljanje dejanskega stanja ali se postopek parlamentarne preiskave zlorablja izključno za diskreditacijo moje stranke,” je še dodal Švab.

Kot smo izvedeli, je Boštjan Lindav tudi v prepis svojega pričanja na zaprtem delu preiskovalne komisije že vpogledal, kar je storil brez navzočnosti odvetnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje