Po stavki upravnih enot ta teden oblikovanje skupine za pogajanja?

Slovenija 05. Feb 202413:53 0 komentarjev
Stavka na upravnih enotah
Stavka na upravnih enotah. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po stavki na upravnih enotah prejšnji teden so se po besedah predsednika sindikata državnih organov Frančiška Verka z ministrom Francem Propsom v petek dogovorili za oblikovanje pogajalskih skupin. Te dni se bo s Propsom sestal še predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković, ki za zdaj napoveduje zamrznitev stavkovnih aktivnosti.

Kot je za STA pojasnil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, so se na petkovem srečanju na ministrstvu za javno upravo dogovorili, da bodo oblikovali pogajalsko skupino in se pogajali o stavkovnih zahtevah. Da so se v petek s predstavniki zaposlenih na upravnih enotah pogovarjali o oblikovanju pogajalske skupine, so za STA potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. Kdaj bi lahko pogajanja stekla, še ni znano. Bodo pa po Verkovih besedah na upravnih enotah v teh dneh določili člane pogajalske skupine.

Ta teden se bosta z ministrom za javno upravo Francem Propsom srečala še predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Linhartovi Slobodan Vuk. Stanković je petkov dogovor, o katerem je poročal Verk, označil za obetaven, saj da so se pogovarjali o obrisih stavkovnega sporazuma, na nadaljnjem srečanju s Propsom ta teden pa naj bi se dogovorili za obliko pogajalskega procesa, je pojasnil za STA.

Po Stankovićevih besedah so tako za zdaj zamrznili nadaljnje stavkovne aktivnosti. Stanković je sicer prejšnji teden po tridnevni stavki na upravni enoti Ljubljana pojasnil, da razmišljajo o nadaljevanju stavke, a bodo zdaj počakali na pogajanja. Prejšnji teden je od ponedeljka do srede potekala stavka vsaj en dan na 41 od skupno 58 upravnih enot. S stavko so zahtevali primernejše plačilo za svoje delo. Opozarjali pa so tudi na preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah na nekaterih oddelkih.

Kot je danes za STA pojasnil Verk, se zavedajo, da ministrstvo vztraja pri reševanju plačnih vprašanj v okviru celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja, zato v pogajanjih najverjetneje ne bodo dosegli zvišanja plač za sedem razredov. Pričakuje pa, da bi se lahko dogovorili za kake dodatne projekte, s katerimi bi uredili področje do uveljavitve novega plačnega sistema. Želijo si tudi, da se na upravnih enotah zaposli dovolj ljudi, saj so nekateri zaradi navala vlog preobremenjeni. Prav tako si na nekaterih upravnih enotah želijo tudi ustreznejših poslovnih prostorov.

Verk verjame, da se bodo stvari premaknile, tudi zato, ker so nekateri zaposleni na upravnih enotah odpovedali sodelovanje kot tajniki v volilnih komisijah. Evropske volitve pa se bližajo, je dodal Verk.

Tajniki dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane ter njihovi namestniki so namreč podali odstopne izjave, saj da si ne upajo prevzeti odgovornosti za izvedbo volitev ob vsem delu, ki ga imajo že sicer. Na Državni volilni komisiji (DVK) priznavajo, da bi to predstavljajo težave pri izvedbi volitev. Predstavniki DVK se bodo zato, kot so pojasnili za STA, v sredo sestali z ministrom za javno upravo, da najdejo rešitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!