Po trenjih v SD predsedstvo stranke demonstriralo enotnost

Slovenija 05. Maj 202222:26 > 07. Maj 2022 11:53
SD
SD (Facebook)

Predsedstvo SD je Tanji Fajon soglasno podelilo mandat za nadaljevanje pogajanj o vstopu v koalicijo. Za zdaj je jasno, da bo predsednica stranke vodila ministrstvo za zunanje zadeve, v ime resorja pa želi dodati še evropske zadeve. Kot je mogoče slišati v SD, je tudi že dogovorjeno, da bo njihovi stranki pripadlo vodenje gospodarskega ministrstva. O tem, katera dva resorja bodo še dobili Socialni demokrati in katera bodo pripadla Gibanju Svoboda in Levici, naj bi bilo več znanega po današnjih usklajevanjih prvakov trojice najverjetnejših prihodnjih vladnih strank.

Dogajanje na domačem političnem parketu v zadnjih dneh zaznamujejo koalicijska pogajanja, pozornost pa je pritegnilo tudi burno dogajanje v stranki SD. Iz stranke so namreč prihajale informacije o precejšnjem nezadovoljstvu z rezultatom, doseženim na državnozborskih volitvah, o velikih apetitih po položajih v vladi in na ministrstvih ter o nasprotovanju nekaterih Socialnih demokratov temu, da bi mesto pravosodne ministrice zasedla podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan.

A naj bi na četrtkovi seji člani predsedstva poenotili vrste, vtis o notranjih trenjih pa so skušali preglasiti tudi s strumno postavitvijo za predsednico Tanjo Fajon, ko je ta dajala izjavo za javnost. “Predsedstvo mi je soglasno podelilo mandat za nadaljevanje koalicijskih pogajanj,” je poudarila Fajon.

Ob tem je izpostavila, da v SD nad rezultatom njihove stranke na volitvah sicer ne morejo biti zadovoljni, so pa zadovoljni, da bo levosredinskim strankam uspelo zamenjati sedanje vladajoče. “Ljudje so SD podelili mandat, da v novi vladi sodeluje. Vanjo vstopamo pošteno ter s sposobnimi in kompetentnimi ljudmi,” je zagotovila Fajon. Povedala je še, da je bila razprava na seji predsedstva sicer kritična, a da kritike niso letele na vodstvo stranke in njene zaposlene. “To je zame olajšanje, saj dokazuje, da smo se v kampanji trudili,” je dodala.

Ponovila je torkove besede prvaka Gibanja Svoboda in najverjetnejšega prihodnjega mandatarja Roberta Goloba, da v koalicijskih pogajanjih zasledujejo ambiciozno časovnico, saj želijo vlado sestaviti v začetku junija. O konkretnih kandidatih, ki bi lahko zasedli ministrske položaje, po besedah predsednice SD v koalicijskih usklajevanjih doslej še niso govorili. “O tem bomo razpravljali po razdelitvi resorjev,” je napovedala.

svet predsedstva SD
Žiga Živulović Jr./Bobo

Več o tem, kako naj bi preoblikovali ministrstva in kako naj bi si jih prihodnje verjetne vladne stranke Gibanje Svoboda, Levica in SD razdelile, naj bi bilo znano po današnjem sestanku predsednikov omenjenih treh strank. Fajon pa je potrdila, da naj bi njeni stranki pripadla štiri, Levici pa tri ministrska mesta, in da si sama želi zasesti položaj ministrice za zunanje in evropske zadeve. Na naše vprašanje, kaj bi pomenilo, če bi v sedanji naziv MZZ dodali še evropske zadeve, pa je odgovorila, da gre za njeno željo po jasni definiciji ministrstva. “Pogovori so sicer še v teku, upamo, da bomo lahko že jutri povedali kaj več,” je dodala. Nekateri naši sogovorniki iz vrst Gibanja Svoboda pa ocenjujejo, da do preimenovanja zunanjega ministrstva ne bo prišlo.

Po navedbah v SD je glede ministrskih mest, ki bodo pripadla njihovi stranki, za zdaj jasno zgolj to, da bo zunanji resor vodila Fajon in da jim bo pripadlo vodenje ministrstva za gospodarstvo. Kdo naj bi stopil na čelo slednjega, naj še ne bi bilo povsem dorečeno, znano pa je, da je osrednji adut SD za to mesto Milan M. Cvikl. Kot tretji resor, ki naj bi pripadel Socialnim demokratom, so v preteklih dneh omenjali pravosodno ministrstvo, navedbe v medijih, da naj bi njegovo vodenje pripadlo Dominiki Švarc Pipan, pa so v vrstah SD povzročile razprtije. Takšni kadrovski rešitvi namreč nekateri člani, domnevno poslanci SD, nasprotujejo. Pri tem so izpostavljali, da se Švarc Pipan za ministrski položaj dogovarja mimo stranke. Ta se je na družbenem omrežju Facebook odzvala z ostrimi besedami, da gre za “mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst“. Poudarila je, da Roberta Goloba doslej še ni osebno spoznala, a da bi jo srečanje in sodelovanje z njim veselilo. “Je pa globoko žalostno, kam vodi sla po moči in to od ljudi v isti stranki, ljudi, ki bi morali biti ekipa,” je dodala podpredsednica SD. Kot možno kandidatko za pravosodno ministrico so sicer nekateri v SD v preteklih dneh omenjali tudi drugo podpredsednico stranke Andrejo Katič, ki je pred leti že zasedala ta položaj.

Fajon je dejala, da pri dogajanju glede vodenja pravosodnega ministrstva ni šlo za konflikt, temveč za demonstracijo, da je SD močna in barvita stranka. Na vprašanje, ali bi si sama na tem mestu želela Katič ali Švarc Pipan, pa je odgovorila, da sta zanjo “obe dobri kandidatki, prav tako pa še kdo drug”.

O možnih kandidatih za vodenje pravosodnega ministrstva na današnji seji predsedstva SD po naših informacijah ni bilo govora, je pa Dominika Švarc Pipan stopila pred novinarje. Poudarila je, da je s svojim zapisom želela zavrniti navedbe v stranki o njenem dogovarjanju za ministrski položaj mimo stranke, ki bi lahko škodile tako njej osebno kot Golobovi stranki in SD ter tudi prihodnosti nove vlade. Kot je dejala, pa ni pričakovala, da se bo njen zapis razlagalo kot spor v stranki glede potencialnih kandidatov za vodenje pravosodnega resorja.

Švarc Pipan tudi ni skrivala, da jo zanimajo izzivi, ki jih prinaša ta funkcija. Tudi ona pa je izpostavila, da še vedno ni znana razdelitev ministrstev med koalicijske partnerice in da še niso stekli pogovori o kandidatih.

Na vprašanje, ali uživa podporo poslanske skupine SD, je Švarc Pipan odgovorila, da sodeč po poročanju medijev enotne podpore med poslanci nima, kdo ji jo odreka, pa da ne ve. Ve pa, od kod nanjo letijo očitki o soliranju, vendar medijem tega ni želela razkriti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.