Po združitvi UBS in Credit Suisse bodo ukinili 3.000 delovnih mest

Gospodarstvo 31. Avg 202310:53 1 komentar
UBS
PROFIMEDIA

Švicarski bančni velikan UBS, ki je v postopku integracije nekdanje tekmice Credit Suisse, je v drugem četrtletju zabeležil 29,2 milijarde dolarjev čistega dobička. Credit Suisse je v enakem obdobju beležila 10,1 milijarde dolarjev izgube. UBS namerava integracijo zaključiti do konca leta 2026, v Švici naj bi ukinili 3.000 delovnih mest.

UBS je prevzem Credit Suisse, vreden 3,25 milijard dolarjev, zaključil junija letos. Credit Suisse je dolgo časa veljala za drugo največjo švicarsko banko, zadnja leta pa se je spopadala z vrsto škandalov.

Potem ko so marca v ZDA propadle tri banke in se je na trgu razširila panika, pa se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izkazala za enega najšibkejših igralcev v panogi, švicarske oblasti pa so v paničnem iskanju rešitve pritisnile na banko UBS, ki je marca pristala na mega združitev s Credit Suisse.

UBS je v danes objavljenem poročilu zapisala, da namerava integracijo zaključiti do konca leta 2026, do tedaj pa namerava stroške oklestiti za 10 milijard dolarjev.

“Dva meseca in pol od zaključka prevzema Credit Suisse ne izgubljamo časa. Vsem delničarjem zagotavljamo dodano vrednost, medtem pa vodimo eno največjih in najbolj zapletenih združitev bank v zgodovini,” je dejal izvršni direktor UBS Sergio Ermotti.

Združeni banki sta imeli lani skupaj po svetu več kot 120.000 zaposlenih, od tega 37.000 v Švici. Kot je v video klicu z tržnimi analitiki ocenil Ermotti, bodo zaradi integracije najprej ukinili 1.000 delovnih mest, še 2.000 pa jih bodo ukinili v prihodnjih nekaj letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje