Poboji savdskih mejnih stražarjev: prebežnike spraševali, kam naj jih ustrelijo

Slovenija 21. Avg 202309:47
MEJA - SAUDSKA ARABIJA
PROFIMEDIA

Poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch (HRW) razkriva, da so savdski mejni stražarji v zadnjem letu ubili več sto Etiopijcev, ki so poskušali vstopiti v kraljevino prek Jemna. V enem od opisanih primerov naj bi pripadniki savdskih sil prebežnike vprašali, v katero okončino bi najraje, da jih ustrelijo.

Savdski mejni stražarji so v zadnjem letu ubili več sto Etiopijcev, ki so poskušali vstopiti v kraljevino prek Jemna, v danes objavljenem poročilu opozarja nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW). Preiskovalci so do ugotovitev o domnevnih zločinih prišli po pogovorih s prizadetimi prebežniki in s satelitskih posnetkov ter drugih virov.

Savdska Arabija je po prepričanju HRW zagrešila huda grozodejstva na t. i. vzhodni migrantski poti, ki poteka z Afriškega roga na Arabski polotok, kjer živi in dela na tisoče Etiopijcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Savdski uradniki ubijajo na stotine prebežnikov in prosilcev za azil na tem odmaknjenem mejnem območju stran od oči sveta,” je v izjavi opozorila raziskovalka Nadia Hardman. Po njenih besedah so pri HRW našteli 655 takšnih smrti, kot pravi, pa je verjetno resnično število več tisoč.

Rijad, ki v zadnjih letih aktivno poskuša izboljšati mednarodni ugled in vpliv države po svetu, se na poizvedovanja HRW in medijev na to temo ni odzval.

Na dejanja savdskih sil opozarjali že Združeni narodi

HRW s sedežem v New Yorku zadnje desetletje redno beleži kršitve človekovih pravic etiopskih prebežnikov, a zadnje poročilo kaže na to, da so opisane smrtonosne prakse razširjene in sistematične.

Na smrt okoli 430 prebežnikov na severu Jemna in jugu Savdske Arabije, ki naj bi jih zagrešile savdske sile, so že lansko leto opozarjali Združeni narodi.

Savdska vojska je na tem območju sicer zadnjih osem let vpletena v jemensko državljansko vojno, kjer mednarodno priznani vladi nudi oporo v njenem boju z uporniškimi Hutiji. Riad se je zaradi svoje vloge v tem konfliktu večkrat znašel na udaru mednarodnih kritik, saj da je njegova intervencija prispevala k eni najhujših humanitarnih katastrof, kot vojno v Jemnu označujejo ZN.

A številne smrti, ki jih opisuje poročilo HRW, naj bi savdske sile zagrešile v času premirja, ki je v Jemnu bolj ali manj v veljavi od aprila lani.

Prebežnike vprašali, v katero okončino bi najraje, da jih ustrelijo

Raziskovalci so do sklepov prišli po pogovorih z 38 etiopskimi prebežniki, ki so prečkali jemensko-savdsko mejo, kot tudi s pomočjo satelitskih posnetkov in s fotografijami in posnetki z družbenih omrežij in ostalih virov, še navaja AFP.

Intervjuvanci so opisovali napade na daljavo z možnarji kot tudi bolj neposredne izkušnje s savdskimi mejnimi stražarji. V enem od opisanih primerov naj bi pripadniki savdskih sil prebežnike vprašali, v katero okončino bi najraje, da jih ustrelijo.

HRW je savdske oblasti pozval, naj se odrečejo rabi sile proti prebežnikom in prosilcem za azil, ZN pa pozval, naj preiščejo domnevne zločine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.