Na enem od volišč našli dve ponarejeni glasovnici za evropske volitve

Evropske Volitve 11. Jun 202412:49 > 14:48 11 komentarjev

Po zadnjih volitvah so tema pogovora ne le izbrani evroposlanci in izidi referendumov, ampak tudi štetje glasovnic. Na DVK so na današnji javni seji zavrnili očitke, da je bilo štetje počasno. "Zavračam vse obtožbe in kritike," je dejal predsednik DVK Peter Golob. S prstom je pokazal na odločevalce, ki so se poleg evropskih volitev odločili še za izpeljavo treh posvetovalnih referendumov. Ob tem so na enem od volišč zaznali dve ponarejeni glasovnici za evropske volitve, v eni od volilnih skrinjic pa se je znašla ena glasovnica več, kot je bilo volilcev.

Slovenija je v nedeljo izbirala nove poslance za Evropski parlament, ob tem pa se je izrekala tudi o štirih vprašanjih na treh posvetovalnih referendumih.

Večji del večera sta zaznamovala počasno štetje glasovnic in zamudno objavljanje delnih rezultatov Državne volilne komisije (DVK). Kot je že v ponedeljek za N1 dejal direktor službe DVK Igor Zorčič, bi bil v prihodnje smotrn razmislek, ali je smiselno k volitvam pridružiti še štiri referendumska vprašanja. Zavrnil je obtožbe, da je DVK v tem primeru razočarala. “Tisti, ki je kdajkoli sodeloval pri izvedbi volitev, tega ne misli,” je dejal.

Predsednik DVK Peter Golob je na današnji javni seji DVK vnovič opozoril, da “ni šlo za ene volitve”, temveč za pet volitev. Poudaril je, da je bilo treba pregledati 3,5 milijona glasovnic, ob tem pa upoštevati tudi preferenčne glasove. Spomnil je na parlamentarne volitve leta 2022, ko je bilo ob 22. uri preštetih 80 odstotkov glasov. Tokrat je bila do 23.00 prešteta polovica vseh glasov. “Zavračam vse obtožbe in kritike,” je dejal.

“Nič ni šlo narobe in nihče ni kriv za nastalo situacijo – morda le tisti, ki so se odločili, da ob evropskih volitvah izvedemo še štiri referendume. To bom jasno in glasno povedal in temu se je treba pri nadaljnjih volitvah izogibati,” je dejal Golob.

Na seji so poudarili še, da je bil občutek poznega sporočanja rezultatov tudi zato, ker noben medij tokrat ni naročil izvedbe vzporednih volitev.

Javna seja DVK po evropskih volitvah in treh posvetovalnih referendumih (Foto: Denis Sadiković/N1)

Veliko neveljavnih glasovnic, a primerljivo s preteklimi evropskimi volitvami

Nekaj dvomov je vzbudilo tudi veliko število neveljavnih glasovnic. Če je bilo teh na referendumih ob primerljivi udeležbi med 8.000 in 15.000, je bilo na evropskih volitvah več kot 30.000 neveljavnih glasovnic. Zorčič je v ponedeljek zavrnil, da bi volilne komisije neenotno odločale o (ne)veljavnosti glasovnic, in nakazal, da naj bi bilo pri evropskih volitvah več glasovnic praznih.

Po Zorčičevih navedbah so vse neveljavne glasovnice dvakrat preverjene. Volilni odbori jih namreč ločeno zapakirajo v ovojnico, nato pa jih naknadno preverijo okrajne volilne komisije. Zavrnil je, da bi odbori neenotno vrednotili veljavnost oziroma neveljavnost glasovnic. O tolmačenju (ne)veljavnosti so obveljala ista pravila, kot so bila na prejšnjih evropskih volitvah.

Golob je danes zavrnil, da so zaznali največ neveljavnih glasovnic do zdaj. Po podatkih DVK je bilo takih največ leta 2004 – 5,6 odstotka oziroma eno odstotno točko več kot tokrat, ko je bilo neveljavnih 4,4 odstotka glasov. Na volitvah v Evropski parlament leta 2014 jih je bilo ravno tako več kot štiri odstotke, je poudaril.

V OVK Litija en glas več, na drugem volišču dve ponarejeni glasovnici

Na javni seji je predsednik DVK Peter Golob dejal, da so v eni od volilnih skrinjic prešteli glas več, kot je bilo podpisov v volilnem imeniku za prevzem glasovnic. To se je po njegovih besedah zgodilo zaradi treh morebitnih razlogov: ker je odbor nekomu pomotoma dal dve glasovnici, ker je volilec prevzel glasovnico, te ni oddal v volilno skrinjico in jo je zatem dal drugemu volilcu na drugem volišču ali ker se volilec ni podpisal v volilni imenik in je prejel glasovnico.

Gre za eno od volišč v okrajni volilni komisiji Litija. Sistem v tem primeru ne omogoča vnosa podatka. Zbrani so se zato strinjali, da je treba težavo urediti sistemsko. Član DVK Janez Pogorelc je v razpravi dejal, da je treba upoštevati, ali bi napaka lahko vplivala na izid glasovanja. V tem bi bilo treba volitve na omenjenem volišču ponoviti.

Zorčič je predlagal, naj pri upravljalcu programa poizvejo, kako bi lahko vnesli vse podatke, s čimer bi prišli do 100 odstotkov preštetih glasov.

Poleg tega so zaznali, da sta bili dve glasovnici pri volitvah v Evropski parlament ponarejeni. Zaradi tega bodo oddali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.

Na DVK so prejeli nekaj pritožb v zvezi z ljubljanskim voliščem za predčasne volitve. To tokrat ni bilo v glavni hali Gospodarskega razstavišča, temveč v eni od drugih hal, ki ima vhod z Vilharjeve ceste. Zorčič je poudaril, da je bila glavna hala med volitvami že zasedena, ob tem pa poudaril, da morajo razmisliti, kako v prihodnje postopati s podobnimi težavami. “Našli bomo alternativne scenarije, vam jih predstavili ter se pred naslednjimi volitvami odločili, kako jih rešiti,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje