Počivalšek za N1 STUDIO: Računamo na podporo volilcev, zadovoljnih z delom vlade

N1 Studio 04. Dec 202106:56 > 08:52 5 komentarjev
Počivalšek
Zajem zaslona

Če je na stranko, ki je na svojih prvih volitvah leta 2014 dobila rekordnih 36 poslancev, zadnja leta spominjala le še kratica SMC, pa bo danes tudi ta odšla v zgodovino. Stranka modernega centra se združuje z Gospodarsko aktivno stranko, ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Nova stranka bo nosila ime Konkretno, na aprilske volitve pa naj bi šla skupaj še z nekaterimi drugimi strankami v okviru gibanja Povežimo Slovenijo. Napovedujejo, da bodo gospodarsko mentaliteto prenesli v druge sisteme družbe, ohranjali slovenski način življenja ter da bodo branik pred odkloni z ene ali druge strani in varuh slovenskega liberalizma. V N1 STUDIO je o načrtih nove stranke spregovoril edini kandidat za predsednika stranke, aktualni gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek.

Poskusili bomo združiti tri centre: liberalni, ljudski in zeleni, o projektu pravi Počivalšek. “Želimo, da vsak prevzame odgovornost za svoj del. Danes je zelo lahko biti ekstremist, težko pa je povezovati in se usmeriti v prihodnost,” je povedal gospodarski minister.

Najprej bodo stranki združili, nato sledi povezovanje, pravi Počivalšek. Povezali se bodo z nekaterimi župani, sodelujejo z Bojanom Šrotom in njegovo listo, Alanom Bukovnikom in Emilom Rojcem. Pa so načrti stranke Konkretno o povezovanju z župani kaj ogroženi s tem, da ponovni združljivosti županske in poslanske funkcije kaže bolj slabo? Počivalšek je odgovoril, da je sam naklonjen združljivosti obeh funkcij, a bo to vprašanje reševal nov sklic državnega zbora.

Ime Konkretno je nosila tudi lista Jelka Kacina za evropske volitve leta 2014, na katerih ni bil izvoljen, a to ne pomeni, da se tokrat pridružuje nastajajoči stranki. “V to smer se nismo pogovarjali,” je povedal Počivalšek in dodal, da s Kacinom dobro sodeluje že nekaj časa ter se je od njega veliko naučil o liberalni zgodbi.

O mandatarskem kandidatu šele po združitvi

Na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, kdo bo mandatarski kandidat skupne liste, je Počivalšek odvrnil, da je preuranjeno govoriti o tem. “Najprej moramo narediti prvi korak – ustanoviti novo stranko, ustvariti pogoje, da bo gibanje Povežimo Slovenijo pomemben igralec na prihodnjih volitvah,” je povedal. Ob tem bodo našli kandidata, ki bi lahko vodil razvojno usmerjeno vlado.

Med možnimi kandidati se omenja tudi ime šefa Krke Jožeta Colariča. “Ta zadeva drži in je odprta,” je potrdil Počivalšek. O pogojih, pod katerimi bi bil Colarič pripravljen prevzeti to mesto, bodo govorili, ko pridejo do tega, je dodal. “O tem, kdo bo, kaj bo, ne morem špekulirati. Delamo na ustanovitvi stranke in ustvarjanju pogojev za drugi korak, v katerem se bomo pogovarjali tudi o tem,” je povedal.

Na državnozborskih volitvah bodo kandidirali vsi poslanci SMC, državni sekretarji in ministri. Poslanska skupina se bo po današnjem kongresu preimenovala skladno z novim imenom.

Računajo na podporo volilcev, ki so zadovoljni z delom vlade

Počivalšek je v intervjuju za Delo na vprašanje o kadrih, ki ostajajo SMC, in lokalnih odborih odgovoril, da so stranko najprej zapustili koristolovci, nato tisti z ideološkimi nestrinjanji, na zadnje pa še tisti, ki so dobili sanjske ponudbe. “Tudi o Igorju Zorčiču se govori, da obstaja ‘400 kilogramov razlogov’ za njegovo ravnanje,” je povedal. V N1 STUDIU je Orešnik Počivalška vprašal, kaj misli s 400 kilogrami, a Počivalšek na to ni podal jasnega odgovora: “To si mora vsak razložiti po svoje.” “Tako, kot se o nas govori različne zadeve, sem samo prenesel to, kar sem slišal,” je še povedal.

Na prihajajočih volitvah računajo na podporo volilcev, ki so zadovoljni z delom vlade, ki si želijo iti naprej, si želijo povezovanja in so usmerjeni razvojno. Poudaril je, da je za Slovenijo izredno pomembno, kako bo vstopila v svet, v katerem se na novo mešajo karte.

Razvoj temelji na prednostih Slovenije: logistiki, lesu in medicinski konoplji

V programskem dokumentu stranka Konkretno govori o ideološki razdvojenosti, ekstremnih, radikalizaciji slovenske politike. Pojavljajo se ocene, da je združitev strank SMC in Gas namenjena predvsem temu, da bo Janez Janša lahko po naslednjih volitvah ponovno sestavil vlado.

“Mi smo vedno govorili in delali v smeri, da se pogovarjamo z vsemi. Tudi po volitvah se bomo pogovarjali z vsemi,” odgovarja Počivalšek. “Absolutno smo kritični do njih, ampak nismo zavračali pogovora. Dogovorili se bomo s tistimi, ki želijo v nekem normalnem smislu iti z našo državo naprej,” je še dodal.

Nastajajoča stranka Konkretno se zavezuje k zelenemu prehodu in debirokratizaciji ter enakomernemu razvoju Slovenije, je naštel. Skrbeti je treba za demografijo, mladim je treba zagotoviti stanovanja, dobro plačana delovna mesta je treba ustvarjati v vseh regijah. Prednosti Slovenije Konkretno, na katerih bi moral temeljiti razvoj, Počivalšek vidi v logistiki, lesu ter pridelavi in predelavi medicinske konoplje.

O Vizjaku: Na potezi sta SDS in minister Vizjak

Na vprašanje, ali bi moral minister za okolje Andrej Vizjak zaradi objave posnetkov, na katerih se pogovarja z Bojanom Petanom, odstopiti še pred interpelacijo, je Počivalšek dejal, da so na potezi kolegi v SDS in minister Vizjak. “Pričakujem, da bomo o vseh zadevah, ki so se odvijale, opravili poglobljeno diskusijo, in verjamem, da bosta okoljski minister in stranka SDS sprejela ustrezno odločitev, ki jo bomo mi spoštovali,” je dejal predsednik SMC. “Ne želim prejudicirati zgodbe, ki je obremenjena z veliko različnimi interesi. Če je nekaj bilo na neki televiziji, to še ne pomeni, da je res,” je še povedal.

Ali podobno kot Tonin ocenjuje, da to obremenjuje delo celotne vlade, je Počivalšek dejal, da Vizjakovo delo znotraj obstoječe vlade ocenjuje “maksimalno pozitivno”. “Čeprav so tudi tukaj strahovite kritike nekaterih potez, verjamem, da gremo skupaj v smeri racionalnih rešitev, kjer se išče ravnotežje med gospodarskim in okoljskim interesom, ob tem, da se mora in se okoljski maksimalno spoštuje. Zadeve iz zgodovine, izpred 14 let, pa bomo kritično presodili, ampak kljub vsemu pričakujem najprej njihovo odločitev,” je še povedal Počivalšek.

Na vprašanje, zakaj je minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki spada v kvoto SMC, komunalni prispevek za hišo v Šentjurju plačal šele tik pred glasovanjem o interpelaciji, je Počivalšek dejal, da moramo to vprašati ministra Dikaučiča. “Vsak, ki je v SMC, mora izpolnjevati svoje obveznosti v skladu s predpisi, ki veljajo v Sloveniji,” je dodal. Na vprašanje, če mu je plačilo prispevka svetoval sam, pa Počivalšek pravi, da je to odločitev sprejel minister Dikaučič sam, saj je “dovolj zrela oseba, da je sam znal preceniti, kaj mora”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje