Pahor v vlogi predsednika še zadnjič nagovoril zbrane pod Najevsko lipo

Slovenija 02. Jul 202216:48 > 18:25 0 komentarjev
Borut Pahor
Borut Pahor/TWITTER

Rdeča nit letošnjega srečanja pod Najevsko lipo s številno udeležbo politikov vladajoče koalicije so bili razmisleki o tem, kakšen je dober voditelj. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je menila, da mora pravi voditelj v ljudeh prepoznati dobro, gostiteljica srečanja Romana Lesjak pa je poudarila pomen stika z ljudmi. Zbrane je zadnjič na tem dogodku v funkciji predsednika nagovoril tudi Borut Pahor.

Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem je danes potekalo 31. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, kjer se je po grobih ocenah zbralo okoli 400 ljudi. Med njimi je bil, kot že velikokrat doslej, predsednik republike Borut Pahor, prišlo je veliko politikov vladajoče koalicije, med njimi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in nekaj poslancev, prišla sta evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec, pa tudi nekaj predstavnikov gospodarstva, lokalnih skupnosti ter gostje iz sosednje Avstrije in drugi obiskovalci.

Slavnostna govornica na srečanju je bila etnologinja in antropologinja ter poznavalka Črne na Koroškem Marija Makarovič, ki je v govoru spomnila na zgodovino do okoli 750 let stare Najevske lipe in skrb lastnikov zanjo ter prelomne trenutke v zgodovini Slovenije, ki jim je bila priča tudi ta lipa.

“Doživela je tudi prelomne volitve 24. aprila letos, ko smo se državljani in državljanke demokratične Republike Slovenije udeležili volitev poslancev in poslank v DZ. V prevladujočem številu smo se odločili za evropski način življenja. Kar pomeni svobodno misliti, svobodno govoriti in delovati in biti za to odgovoren,” je dejala Makarovič. Izrazila je upanje, da se bodo izvoljeni in izbrani poslanci, ministri in premier vseskozi zavedali in ozavestili, da so v službi državljanov in državljank, in ne obratno. Pa tudi, da bodo uvideli, da je iskren stik z ljudstvom ter odgovoren medsebojni pogovor ključ do rešitve vseh problemov.

Nagovor predsednika Pahorja

Zbrane je še zadnjič v vlogi predsednika republike nagovoril tudi Borut Pahor. Spomnil je, da smo Slovenci v zgodovini že lahko premagali velike medsebojne razlike in ocenil, da če odmislimo skrbi, povezane z epidemijo in Ukrajino, da moramo priznati, da smo pripadniki srečne generacije Slovenk in Slovencev. Vse je pozval, da pazimo na državo in na našo narodno in državljansko skupnost ter da se zavedamo, da kot pripadniki srečne generacije Slovencev “prevzemamo odgovornost, imamo na svojih ramenih dolžnost, da ta mir, to varnost, to relativno visoko raven naše blaginje zagotovimo tudi naših otrokom in našim vnukom”.

Srečanje pod Najevsko lipo se je sicer začelo z uvodnim, že 7. razmislekom pod lipo, kjer so različni sogovorniki govorili o moči voditeljev. Gostiteljica srečanja, županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je poudarila, da je naloga vodje, naj si bo države, občine ali podjetja, da ima stik z ljudmi in da deluje za ljudi.

Dober voditelj je tisti, ki se zaveda, da je na vodstvenem mestu zaradi ljudi in da dela z ljudmi, pa je med drugim dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Po njenih besedah se mora dober voditelj znati ljudem približat in jim prisluhniti, le tako mu bodo sledili, nikakor pa to po njenih besedah ne bo nekdo, ki bo vihtel bič ali palico in poskušal na silo nekaj vzpostaviti. Glede vodenja DZ pa je dejala, da se strinja s trditvami poslancev, da je prva med enakimi, a nekdo mora poskrbeti za učinkovito organizacijo in da bo na tem vztrajala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!