Nova praksa Klakočar Zupančič, kako zapolniti dvorano, razburila poslance

N1 video 30. Jun 202214:25 > 06. Jul 2022 09:35 42 komentarjev

Med sejami državnega zbora je pogosto mogoče videti precej prazne klopi, prav odsotnost nekaterih poslancev pa je danes zmotila predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Tako je poleg tistih, ki so se za odsotnost opravičili, naštela tudi vse ostale, ki jih ni bilo v dvorani. "To je mobing," se je na odklon ob običajnega vodenja seje odzvala Jelka Godec (SDS). Janez Cigler Kralj (NSi) pa je dodal, da gre za poskus discipliniranja. Poteza je zmotila tudi koalicijo. V njenih vrstah ocenjujejo, da bo premierja Roberta Goloba zaradi postavitve Klakočar Zupančič na čelo parlamenta še "bolela glava".

Pogosto je mogoče videti, da poslanci o pomembnih temah razpravljajo pred skoraj prazno dvorano državnega zbora. Tudi danes se je začelo podobno. Kot določa poslovnik, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič na začetku seje naštela poslance, ki so svojo odsotnost opravičili, nekoliko kasneje pa je izpostavila še nekatere, katerih opravičila so prispela naknadno. A se ni zaustavila zgolj pri tem. Navedla je tudi nekatere poslance, ki jih tedaj ni bilo v dvorani, in določila, naj poslanci, ko se seja začne, sedijo v poslanskih klopeh ali se opravičijo. Pri tem je kot odsotne izpostavila tudi nekatere navzoče poslance, druge je poimenovala napačno … Ravnanje Klakočar Zupančič precej odstopa od uveljavljene parlamentarne prakse, na kar so jo opozorili tudi kolegi. Kritikam iz vrst opozicijskih poslancev so se tokrat pridružili tudi koalicijski poslanci.

Med sejo na sestanke, v poslansko skupino in na kosilo

“Po mojem mnenju je to mobing poslancev,” je bila ogorčena vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Pojasnila je, da se poslanci med sejo v prostorih poslanskih skupin pripravljajo na predstavitev stališča, se udeležijo drugih sestankov ali gredo na kosilo. “Normalno, da ljudje ne morejo sedeti 12 ur v dvorani,” je dodala. “Če mislite to nadaljevati, bomo zahtevali vaš odstop,” je zagrozila.

“Še naprej bom ugotavljala, kdo se je opravičil, in povedala bom tudi, kdo se ni opravičil,” je odvrnila Klakočar Zupančič. Z njo se je strinjal poslanec Gibanja Svoboda Darko Krajnc: “Nekateri poslanci nikoli niso prisotni. Ljudje nam očitajo, da nas ni v dvorani ali da nas je v dvorani malo, ko se sprejemajo pomembne odločitve.” Poslanka Lena Grgurevič (Svoboda) pa je izpostavila nenehno odsotnost Janeza Janše s sej državnega zbora: “Mislim, da sem ga videla trikrat.”

Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi,” se je na novo prakso Klakočar Zupančič odzval vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, za njegov odziv pa so ga poslanci nagradili s ploskanjem. “Bil sem v državnem zboru, sicer ne bi v treh minutah prišel v dvorano. Vsi poslanci, verjetno tudi iz poslanske skupine Svoboda, bomo v času mandata med sejami opravljali takšne ali drugačne sestanke. Tisti poslanci, ki jih ni v parlamentu – tako naši kot poslanci Levice – pa so se dejansko opravičili,” je Prednik, ki je v poslanske klopi prvič sedel leta 2018, podučil predsednico parlamenta.

Večjo prisotnost v dvorani je mogoče doseči na različne načine in s pozitivnimi spodbudami, pa je poudaril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. Klakočar Zupančič je predlagal, naj se o tem z vodjami poslanskih skupin pogovori na kolegiju predsednice državnega zbora. “Zdaj ste ubrali drugačno taktiko, ki je očitno negativna in neprimerna za uporabo v tem visokem zboru,” je poudaril Cigler Kralj in takšno taktiko označil kot poskus discipliniranja poslancev. “Verjamem, da se nihče od nas namenoma ne izogiba prisotnosti,” je dodal.

O prisotnosti bi morala razpravljati komisija za poslovnik, pa je menila poslanka SD in podpredsednica državnega zbora Meira Hot. “Naj se razjasni, ali smo poslanci, ki smo sicer v državnem zboru, ampak smo na sestankih ali sejo spremljamo iz svojih pisarn, prisotni. Da bomo imeli jasno pravilo,” je rekla.

Navzočnost poslancev se praviloma ugotavlja na začetku seje in ob glasovanju o zakonu oziroma predlogu. Meira Hot je tudi spomnila, da se lahko poslance zaradi neupravičene odsotnosti tudi kaznuje.

Zaradi “špricanja” ob dnevni zaslužek

To se je že zgodilo. Lanskega oktobra so poslanci razpravljali o skrb vzbujajočih razmerah v državi in nujnosti predčasnih volitev. Ker pa so bila vsa predlagana priporočila zavrnjena že na matičnem parlamentarnem odboru za notranje zadeve, naj bi poslanci na seji glasovali le o dnevnem redu na začetku seje. Takrat je bilo na seji prisotnih 75 od skupno 90 poslank in poslancev. Nekaj pred 22. uro pa je nepričakovano bilo glasovanje o odvzemu besede poslancu SD Marku Koprivcu. Pri prvem glasovanju o tem predlogu je bilo navzočih 13 poslank in poslancev, pri ponovljenem glasovanju 18, po prekinitvi pa 22 poslank in poslancev. Odsotnost je opravičilo le nekaj poslancev, predsedujoči pa je v skladu z veljavnimi določili sejo zaradi nesklepčnosti prekinil.

Zaradi neupravičene odsotnosti je takratni predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) Ivan Hršak kar dve tretjini poslancev državnega zbora (61 od skupno 90 poslank in poslancev) obvestil o ukrepu znižanja plače za dnevni zaslužek, v višini 200 evrov.

Zakaj so prazne klopi med govornico in vodstvom parlamenta?

Pogosto je med sejo državnega zbora mogoče videti tudi prazne klopi med govornico in vodstvom parlamenta. Ti sedeži so namenjeni predstavnikom vlade, ki pa se seje državnega zbora običajno udeležijo ob začetkih rednih sej, ko so na vrsti poslanska vprašanja, ob interpelacijah in ko zagovarjajo svoje zakone.

Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

“Goloba bo še bolela glava”

Način vodenja sej je med poslanci pogosto predmet vroče razprave. V preteklem mandatu so se najpogosteje sporekli o vodenju takratnega podpredsednika Jožeta Tanka iz SDS. Nekateri opozicijski poslanci so zaradi pogostega prekinjanja razprav in izrekanja opominov ocenjevali, da so pri Tanku v nemilosti.

Nestrinjanja o delu Klakočar Zupančič tako niso izjema, a njen način ni pogodu tudi nekaterim v koalicijskih vrstah. Predsednica rada “zasolira”, nedavno je tako odmeval njen sprehod po rdeči preprogi na državni proslavi, ko je gardi Slovenske vojske obrnila hrbet in pozdravila zbrane ljudi.

V koalicijskih partnericah SD in Levici tako ni osamljena ocena, da bo premierja Roberta Goloba zaradi postavitve Klakočar Zupančič na čelo državnega zbora še “bolela glava”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje