Podaljšan vikend z grenkim priokusom: kislo vreme in opozorilo zdravnikov

Slovenija 08. Feb 202409:25 0 komentarjev
pustna povorka, pust
Foto: Žan Osim/BOBO

Čeprav je jutri delovni dan, si je marsikdo vzel dopust in si tako privoščil podaljšani vikend. Vikenda se številni veselijo tudi zato, ker gre za pustni konec tedna. A prireditve na prostem lahko pokvari dež, medtem ko udeležba na natrpanih dogodkih v zaprtih prostorih po besedah zdravnikov ni ravno priporočljiva.

Če bo današnji praznični četrtek še povečini suh, pa žal od jutri do pustne nedelje ne bo več tako. Jutri bo namreč nad Slovenijo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo k nam prinašal topel, a tudi vse bolj vlažen zrak. Največ padavin bo na severozahodu države, rahlo pa bo deževalo tudi v jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji. Na Koroškem, Štajerskem, v Posavju in na Dolenjskem pa bo še povečini suho. Dnevne temperature bodo po nižinah večinoma od 10 do 15 stopinj Celzija, so zapisali meteorologi na Facebookovi strani Agencije RS za okolje (Arso).

V soboto bo vremenska situacija podobna. Na vzhodu države bo padla le kakšna kaplja dežja, drugod bo bolj mokro. Največ padavin je pričakovati v Posočju, meja sneženja v gorah pa bo nad nadmorsko višino okoli 1.500 metrov.

V noči na nedeljo bo dež zajel vso Slovenijo in v noči na ponedeljek postopno ponehal. Meja sneženja se, kot kaže, nikjer ne bo spustila pod 1.200 metri, še napovedujejo vremenoslovci.

Na pustna rajanja le, če ste zdravi

Čeprav je pust čas, ko se otroci veselijo in družijo, pa v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana opozarjajo, da se zaradi različnih respiratornih obolenj močno povečuje obisk pediatričnih ambulant in nujne medicinske pomoči. Pediatri staršem svetujejo, naj se otroci ne zadržujejo v prenatrpanih zaprtih prostorih, kot so nakupovalni centri (ravno tam potekajo številna pustna rajanja). Izogibajo naj se tudi vseh večjih druženj in zbiranj, tako na javnih prostorih kot tudi v domačem okolju.

Tudi za odrasle velja nasvet, da se na množične prireditve in pustne povorke odpravijo le, če so zdravi.

Kakšno bo vreme od 11. do 16. februarja?

V nedeljo bo v Sredozemlju nastal sekundarni ciklon, ki se bo počasi pomikal proti vzhodu in vplival tudi na vreme pri nas. Od torka naprej bo nad zahodno in srednjo Evropo ter Alpami nastalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo proti koncu obdobja oslabelo. Do četrtka kaže na deloma jasno in povečini suho vreme. Spet se bo nekoliko pooblačilo v petek. Ob jutrih bodo temperature okoli 0 stopinj Celzija, od srede dalje pa se bodo spustile tudi malo pod ledišče. Čez dan pa bodo temperature povečini od 5 do 10 stopinj Celzija.

Vir: Arso

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!