Opozorilo ob porastu obolenj: “Otrok ne vodite v prenatrpane prostore”

Slovenija 07. Feb 202414:51 0 komentarjev
bolan otrok
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V Zdravstvenem domu Ljubljana opozarjajo, da se zaradi različnih respiratornih obolenj močno povečuje obisk pediatričnih ambulant in nujne medicinske pomoči. Ob tem staršem svetujejo, naj otrok ne vodijo v prenatrpane prostore ter jih v določenih primerih nekaj časa tudi ne vodijo v vrtce.

Pediatri Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana svetujejo, naj se otroci ne zadržujejo v prenatrpanih zaprtih prostorih, kot so nakupovalni centri.

Izogibajo naj se tudi vseh večjih druženj in zbiranj, tako na javnih prostorih kot tudi v domačem okolju, so še pozvali v ZD Ljubljana in staršem novorojenčkov ob tem svetovali, da morebitne sorojence, ki obiskujejo vrtec,  za nekaj časa zadržijo doma.

“Zaradi različnih respiratornih obolenj (gripe, različnih respiratornih virusov, covida in oslovskega kašlja) se močno povečuje obisk ambulant izbranih pediatrov in pediatrične nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana,” so svoj poziv obrazložili v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo spremljajo intenzivno kašljanje, kihanje, oteženo dihanje in nenadni vdihi, podobni riganju. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis. Značilna je predvsem za otroke – epizode kašlja pri njih trajajo od štiri do osem tednov – a za to boleznijo lahko zbolijo tudi odrasli.

Podrobneje smo o simptomih oslovskega kašlja pisali v članku Kakšni so simptomi oslovskega kašlja? Na NIJZ pa so pred kratkim objavili, kako vedeti, ali imate prehlad, gripo ali covid-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!