Podelili nagrade najbolj zaslužnim prostovoljcem minulega leta

Slovenija 21. Maj 202420:30 0 komentarjev
Romana Lesjak, Črna na Koroškem
Romana Lesjak (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Slovenska filantropija in Združenje za promocijo prostovoljstva sta danes na Slovesni dan prostovoljstva v Kočevju podelila nagrade najbolj zaslužnim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Naj prostovoljka je črnjanska županja Romana Lesjak, naj prostovoljec pa policist-kriminalist v Trbovljah Timotej Funkel, so sporočili organizatorji.

Nagrado za naj prostovoljko, zaposleno v javni upravi, je prejela županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, “ki s svojo neprecenljivo energijo, čutom za ljudi in neutrudnim delom, prispeva h kakovostnejšemu življenju krajanov. S svojo neuklonljivo voljo je v času poplav, ki so za vedno spremenile podobo kraja, pokazala, kako deluje kot odločna in predana voditeljica, ki s srcem vodi skupnost”. V letu 2023 je opravila 1540 ur prostovoljskega dela.

Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi v letu 2023, je postal višji policist-kriminalist na policijski postaji Trbovlje Timotej Funkel. Po navedbah Slovenske filantropije in Združenja za promocijo prostovoljstva je Funkel že 11. leto predsednik Gasilske zveze Hrastnik, ob tem organizira in vodi tabor gasilske mladine. Kot predsednik nadzornega odbora v Lovskem društvu Dol pri Hrastniku je aktiven pri vseh delovnih akcijah v lovišču in pri vsakoletni organizaciji srečanja pripadnikov Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Združenja Sever na Kopitniku. Sodeloval je pri odpravi posledic poplav v svoji občini in drugod. V letu 2023 je opravil več kot 880 ur prostovoljskega dela.

Posebno priznanje vodji reševanja iz Vranjedolske in Križne jame

Posebno priznanje za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju humanitarnega dela je prejel upravnik na policijski postaji Cerknica Luka Zalokar, sicer operativni član jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije.

Zalokar je vodil reševalni akciji iz Vranjedolske in Križne jame, sodeloval je tudi pri raziskavah najgloblje slovenske jame globine 1.532 metrov, kar je še vedno državni slovenski jamarski rekord v globini. V letu 2023 je opravil več kot 880 ur prostovoljskega dela.

Naj mentor/mentorica, projekt, zgodba …

Nagrado za naj mentorja in mentorico prostovoljcev sta prejela prostovoljka v programu Starejši za starejše Karlina Mermal in mentor ekipam prve pomoči iz Rdečega križa Slovenije Stojan Bolič.

Za najboljši projekt medgeneracijskega prostovoljstva v letu 2023 je bil nagrajen Unicefov projekt punčke iz cunj. Pri izvedbi projekta je sodelovalo 1.000 prostovoljcev, ki so v letu 2023 opravili 36.155 prostovoljskih ur, v projekt pa so se vključile tudi različne druge skupine prostovoljcev, od pedagoških delavcev, do znanih oblikovalcev, varovank iz zavoda za prestajanje zaporni kazni ter študentov Fakultete za dizajn.

Slovenska filantropija je skupaj z Društvom novinarjev Slovenije podelila tudi nagradi za najboljšo prostovoljsko zgodbo, ki jo je v Kočevju prejela novinarka Neža Šabanovič Grmšek s portala ZON.si za prispevek Na ulici izgleda povsem normalno, niti sanja pa se nam ne, kakšno bitko bije znotraj. Pisala je o prostovoljki Tinkari Anžur, ki v okviru Hospica pomaga žalujočim otrokom.

V Kočevju so podelili tudi nagrade junaki našega časa, ki so jih letos prejeli 39 osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov. Nagrado prostovoljstvu prijazne občine pa je prejelo 43 občin.

Častna pokroviteljica Slovesnega dneva prostovoljstva je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar. 25. nacionalni teden prostovoljstva, v sklopu katerega poteka Slovesni dan prostovoljstva, se je začel v ponedeljek. Namenjen je ozaveščanju najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. Tekom tedna se bodo prostovoljske organizacije predstavljale po celotni državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!