Podgoršek: Hrane je dovolj, tudi pšenice

Slovenija 30. Mar 202216:08 0 komentarjev
Jože Podgoršek
Borut Živulovič /BOBO

V Sloveniji ni pomanjkanja hrane, zato ni razloga za pretirano večanje domačih zalog, najmanj do naslednje žetve pa je dovolj tudi pšenice, je v okviru vladnega obiska osrednjeslovenske regije v Hotedršici ponovil kmetijski minister Jože Podgoršek. Poudaril je še, da je Slovenija prva država v EU z izplačili pomoči kmetom v energetski krizi.

Kmetijski minister Jože Podgoršek se je na povabilo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija (KGZS) oz. njene ljubljanske izpostave Logatec in tamkajšnje občine v Hotedršici udeležil vsakoletnega srečanja KGZS in institucij, ki delujejo na področju kmetijstva in razvoja podeželja, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Zbranim je uvodoma predstavil aktualno stanje na področju prehranskega sektorja, “ki je v zadnjem obdobju zelo občutljivo zaradi vojne v Ukrajini, predhodno še zaradi posledic epidemije covida-19 ter vremenskih vplivov in posledično škod v kmetijstvu”.

Po Podgorškovih besedah v Sloveniji ne beležimo pomanjkanja hrane, zato ni razloga za pretirano nakupovanje in večanje domačih zalog. Izkušnje iz časa nedavne epidemije covida-19 kažejo, da je bilo zaradi paničnega nakupovanja pozneje zavržene veliko hrane, ki je potrošniki niso mogli porabiti in se je pokvarila, z velikim povpraševanjem pa prihaja tudi do podražitev teh proizvodov, je opozoril.

Najmanj do naslednje žetve je dovolj tudi pšenice, je zagotovil minister. Tuji mediji sicer prav danes poročajo, da je zaradi vojne v Ukrajini in blokad črnomorskih pristanišč prišlo do ustavitve ukrajinskega izvoza žitaric, od katerega je odvisnih več držav.

Minister izpostavil pomoč kmetom v energetski krizi

Podgoršek je ocenil, da je v teh časih zelo pomembno delovanje verige preskrbe s hrano in da se vsi deležniki vzajemno trudijo za stabilno delovanje in odnose. “Minister ne more določati cene na trgu. Lahko pa pomaga pri vzpostavljanju stabilnih odnosov v verigi, iskanju rešitev pri posameznih sektorjih v težavah, pri povezovanju in ustvarjanju pogojev za stabilno delovanje,” je navedel.

Med ukrepi in aktivnostmi, pomembnimi za večjo samooskrbo, je omenil tiste, ki gredo v smer več namakanja. Prav tako je spomnil, da je Slovenija prva država EU, ki je omogočila izplačilo za pomoč kmetom v tej energetski krizi. “Gre za pomembna sredstva za kmetijski sektor, 32 milijonov evrov bo namenjenih za lajšanje krize,” je dejal in dodal, da bo država na pomoč priskočila tudi v lanski pozebi oškodovanim kmetom. Namenila jim bo sedem milijonov evrov.

Poleg tega je predvidena še pomoč določenim sektorjem v kmetijstvu iz evropskih sredstev, ki jim bodo dodana še nacionalna.

Razprava je potekala tudi na temo lovstva, predvsem glede škode, ki jo povzroča divjad v kmetijstvu. “Želimo si upravljanja s populacijo na način, da bo čim manj škode na kmetijah,” je v zvezi s tem dejal Podgoršek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!