Kako minister Podgoršek opravičuje, zakaj ob odjavi iz hotela ni plačal računa

Slovenija 15. Apr 202216:48 > 18:35 5 komentarjev

Kmetijski minister Jože Podgoršek je konec januarja z ženo dopustoval v hotelu Bohinj v lasti Damiana Merlaka. Večerjo je plačal dan pred odhodom, nočitve v vrednosti 800 evrov pa šele sedmega aprila, na dan, ko je prejel novinarska vprašanja portala Necenzurirano.si o tem, ali je bivanje plačal. Podgoršek trdi, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti, ker se jima je z ženo mudilo, a da ga ni prejel, dokler jih aprila ni pozval, naj mu ga pošljejo. V Merlakovem hotelu pa trdijo, da vsakemu gostu ob odjavi izdajo račun, da pa se z nekaterimi dogovorijo za odlog plačila.

Med 27. in 30. januarjem letos je kmetijski minister Jože Podgoršek z ženo dopustoval v Bohinju. Prenočila sta v hotelu Bohinj Damiana Merlaka. A računa za tri nočitve v vrednosti 800 evrov ob odhodu nista plačala, poroča portal Necenzurirano.si. To sta storila šele 7. aprila, ko so novinarji omenjenega portala ministru poslali vprašanja v zvezi s tem dopustom. Podgoršek je za portal dejal, da se je zgodila napaka, da sta z ženo pozabila na to obveznost in da je po prejemu vprašanj račun plačal.

V naglici odšla

To izhaja tudi iz ministrovih pojasnil za N1, ki jim je priložil račun hotela z dne 13. aprila (tega objavljamo v nadaljevanju) in kopijo komunikacije s hotelom. Iz odgovorov in prilog izhaja, da je minister sredi januarja poslal povpraševanje z zasebne elektronske pošte in dobil ponudbo hotela za počitniški paket za obdobje od 27. do 30. januarja. Cena je bila 800 evrov.

V omenjenem obdobju sta z ženo nato res bila v hotelu. Ker sta na zadnji dan bivanja želela oditi zgodaj zjutraj, pa sta se po ministrovih navedbah že dan prej na recepciji dogovorila, da jima račun pošljejo po pošti in da ga bosta plačala naknadno.

Čas za plačilo večerje, ne pa tudi za plačilo nočitev?

Iz ministrove komunikacije s hotelom izhaja, da sta že pred odhodom poravnala stroške dodatnih storitev, med drugim večerje, ne pa samih nočitev. Za te naj bi jima hotel, kot napisano, račun poslal po pošti. Pri tem se odpira vprašanje, zakaj ni vsega plačal skupaj. Argument, da se jima je mudilo, — vsaj tako se zdi glede na znane okoliščine — ne zdrži. Minister nam je danes dejal, da sta se z ženo takrat tako odločila, da bi pospešila odjavo iz hotela. In da bi se, če bi vedel, kakšen problem bo to, odločila drugače.

Po povratku domov minister, tako pravi, računa ni dobil. Tudi opomina ne. Da nastanitve nista plačala, naj bi z ženo ugotovila šele 7. aprila, na dan, ko so ju o tem spraševali novinarji. Tisti dan je minister račun plačal (glede na ceno po ponudbi, ki jo je dobil že sredi januarja). Kot izhaja iz komunikacije, je zvečer na ta dan tudi pisal hotelu, da mu računa še niso izstavili in priložil potrdilo o bančnem nakazilu. Hotel Bohinj mu je račun izdal 13. aprila (objavljamo ga spodaj) in se po navedbah v komunikaciji ministru opravičil.

“Očitno je prišlo do napake s strani hotela Bohinj in račun ni bil poslan, kar sta z ženo zaradi številnih obveznosti in natrpanih delovnikov opazila šele nedavno,” so na ministrstvu zapisali v odgovoru.

Kopija računa:

Jože Podgoršek

Odziv stranke NSi, katere minister je Podgoršek, še čakamo. Podgoršek zanjo tudi kandidira na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Hotel tako, minister drugače

Z vprašanji smo se obrnili tudi na hotel in njegovega lastnika Merlaka. Kako to, da ob odjavi iz hotela Podgoršek ni plačal? Ali je bil račun res izdan šele dva meseca in pol po opravljeni storitvi? Če da, ali je to v skladu s poslovno prakso hotela do vseh gostov ali je imel minister posebno obravnavo? Ali je to, nenazadnje, skladno z davčno zakonodajo? Ali je bil prijavljen v register in za njegov dopust plačana turistična taksa?

Odgovori se ne skladajo z navedbami ministra. Jure Repanšek, direktor podjetja Alpinia, ki upravlja s hotelom Bohinj, nam je pisno odgovoril, da podatkov o konkretnih gostih zaradi uredbe o varovanju osebnih podatkov (GDPR) ne morejo razkrivati. Na vprašanje, zakaj so račun izdali dva meseca in pol po opravljeni storitvi, pa nam je odgovoril, da je račun vedno — pri čemer je to besedo posebej poudaril — izdan ob odhodu iz hotela. Razlika pa je v načinu plačila: to je lahko gotovina, kartica, turistični bon ali pa odlog plačila.

Minister na drugi strani trdi, da računa pred 13. aprilom ni dobil. Kot rečeno, se je tudi uslužbenec hotela ministru opravičil, da mu niso poslali računa. A Repanšek pravi, da uslužbenec predhodnih okoliščin ni poznal, zato je samo izdal nov račun. “Tudi sam bi se na mestu receptorja opravičil, gost ima vedno prav,” pravi Repanšek in ponavlja, da imajo oni zavedene vse račune, ki so vedno izdani ob odjavi. Če je kakšna napaka, pa jih nato stornirajo in izdajo nove. Tudi Merlak, lastnik hotela, nam je dejal, da — čeprav sam nima vpogleda v konkretne evidence hotela — dvomi, da bi bil račun izdan tako pozno. “Dvomim, da za kogarkoli ne bi izdali računa ob odjavi in da bi komurkoli račun bil izdan šele dva meseca po nočitvi.”

Če je bil račun res izdan konec januarja, pa ni jasno, zakaj ga minister ni dobil. Prav tako ni jasno, zakaj podjetje ni poslalo kakšnega opomina, saj je rok za plačilo verjetno potekel do sredine februarja (če upoštevamo podatek iz zgornjega računa, da rok znaša sedem dni).

Jure Repanšek in Damian Merlak
BOBO

Odlog plačila včasih tudi za fizične osebe

Na vprašanje, ali je teoretično sploh mogoče, da fizična oseba storitev ne plača ob odjavi, ampak kasneje, je Repanšek odgovoril, da včasih tudi za fizične osebe odobrijo odlog plačila. Če gost prosi za namestitev v določen terminu in nato pisno potrdi ponudbo hotela, potem pa dejansko biva v hotelu, ima hotel pisno potrditev ponudbe in vpis v uradni register turističnih nočitev. To po besedah sogovornika zadostuje kot dokaz, da je storitev res bila opravljena – in da jo gost torej mora plačati.

“Je pa res, da to ni prav redna praksa, ker običajno je potem preveč dela z izterjavo dolga,” je dejal in na dodatno vprašanje pojasnil, da je opcijo odloga plačila do zdaj koristilo “več gostov”.

Na vprašanje, ali je nočitev ministra in žene bila prijavljena in odvedena turistična taksa, pa je Repanšek odgovoril: “Vse goste prijavljamo skladno z zakonom in imamo tudi institucije, ki so to že večkrat in redno preverjajo.” Enako je poudaril Merlak. Podgoršek pravi, da je turistično takso plačal pred odhodom iz hotela.

Merlak od 2019 ni več lastnik KŽK

Sicer Necenzurirano poroča, da naj bi imel Podgoršek z Merlakom dodatno povezavo: osebno naj bi posredoval v sporu med podjetjem KŽK in Skladom kmetijskih zemljišč, ki sodi pod okrilje ministrstva. Po poročanju portala naj bi skušal doseči dogovor v Merlakovo korist.

Po besedah ministra sta sklad in KŽK v navzkrižni tožbi. Ministrstvo je lani skladu res predlagalo prekinitev sodnega postopka in poskus izvensodne poravnave. Sklad je na to pristal, a poravnava v treh mesecih ni uspela, zato se od marca dalje sojenje nadaljuje.

A podjetje KŽK vse od leta 2019 ni v lasti Merlaka. Prodal ga je podjetju BK Agro. Tako torej tudi ni jasno, ali bi Merlak imel kakšno korist od takega ali drugačnega izida sodnega postopka. “Podjetje sem prodal in z njim nimam nič, niti dolgov niti terjatev,” nam je danesdejal Merlak. Na vprašanje, ali je kakorkoli povezan tudi z novimi lastniki, pa, da jih pozna še iz časa prodaje. Podgoršek je dejal, da Merlaka ne pozna, da ni bil nikoli v stiku z njim. Dodal je, da se poskus izvensodne poravnave niti ni nanašal na sam odnos med skladom in KŽK, ampak je šlo za poskus zagotovitve dolgoročnih pogodb za kmete, ki zdaj najemajo zemljišča na tem območju (torej tretji subjekt, ne za stranki v sodnem postopku).

KPK bo v zadevi Podgoršek opravila predhodni preizkus

Ker je ministrstvo v sodnem sporu z lastnikom hotela, pri reševanju pa naj bi posredoval tudi Podgoršek, bo KPK preverila, ali obstaja sum kršitev iz njene pristojnosti. Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA pojasnili, da so danes prejeli prijavo, ki se nanaša na KŽK, ministra za kmetijstvo in sklad. “V predhodnem preizkusu, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave, bo komisija preverila tudi navedbe iz javnih objav,” so zapisali na KPK. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje