Podpis sporazuma med vlado in Fidesom: kaj točno so se dogovorili?

N1 video 19. Okt 202214:50 1 komentar

Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič sta podpisala sporazum o prekinitvi stavke. "Gre za velik korak, za desetletni cilj Fidesa," je ob tem poudaril Zemljič. Bešič Loredan pa je vnovič poudaril, da sporazum ne predvideva izstopa zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, saj da vlada na to zahtevo ne bo pristala. Vlada mora do 1. aprila pripraviti zdravstveni steber, do 30. junija pa ga mora skladno s sporazumom vložiti v državni zbor. Do tedaj bodo stavkovne aktivnosti prekinjene. 

Vladna stran in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sta podpisala sporazum o prekinitvi za danes napovedane zdravniške stavke. Sporazum je v torek namreč potrdil stavkovni odbor Fidesa, s tem pa napovedano stavko zamrznil. Vladna stran in predstavniki sindikata Fides so sporazum o prekinitvi stavke parafirali na ponedeljkovih pogajanjih, a je moral sporazum potrditi še stavkovni odbor sindikata, ki je o njem odločal v torek. Odbor je sporazum potrdil, s tem pa je zdravniška stavka zamrznjena.

Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je po podpisu sporazuma zahvalil Fidesu za konstruktivna pogajanja ter za razumevanje dane situacije. “Prepričan sem, da smo danes sklenili zgodovinski sporazum, ki po našem mnenju pomeni začetek prepotrebnih in nujnih sprememb v zdravstvenem sistemu,” je dejal zdravstveni minister. Dodal je, da na ministrstvu začenjajo pripravo sistemske zakonodaje, eden od ključnih temeljev te spremembe pa je plačni sistem. “Danes smo se znašli v situaciji, ko sta zdravnik in zobozdravnik, ki sta v tem sistemu nosilca odgovornosti, manj plačana kot drugi, ki delajo v zdravstvenem sistemu,” je nadaljeval in dodal, da smo zaradi tega v Evropi unikum.

Najprej bodo neskladje uredili predvsem za mlade zdravnike in zdravnike specialiste, ki so v tem trenutku v najbolj šibkem položaju. V nadaljevanju pa si po besedah ministra želijo uveljaviti sistem, s pomočjo katerega bo zdravstvo enotno in v okviru javnofinančnih zmožnosti v okviru plač javnega sektorja. “Veselimo se, da je Fides vladi podal roko in smo našli konsenz ter imamo štiri mesece časa, da zadevo pripeljemo do rešitve,” je še poudaril Bešič Loredan. Vlada bo morala po dogovoru do 1. aprila pripraviti predlog ločenega stebra za zdravstvo ter jih do 30. junija 2023 vložiti v zakonodajno proceduro.

Je pa minister za zdravje še poudaril, da se na ministrstvu zavedajo, v kako kritičnem stanju se nahaja slovensko zdravstvo. Zdravnikom in zobozdravnikom pa se je zahvalil, da razumejo celovito situacijo ter da so se kljub položaju, v katerem so se znašli po novembru lani, odločili za konstruktivno rešitev. Priti moramo namreč do sistema, tako Bešič Loredan, kjer bo pacient v samem središču. “To je namen in zaveza te vlade. S podpisom sporazuma pa smo naredili prvi korak v tej smeri,” je še zaključil zdravstveni minister.

“Gre za velik korak, desetletni cilj Fidesa”

Tudi namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič se je v imenu zdravnikov in zobozdravnikov zahvalil za konstruktivni pristop pri reševanju nastale problematike. “Predvsem srednje- in dolgoročnih težav v javnozdravstvenem sistemu,” je izpostavil Zemljič in dodal, da so na Fidesu že vrsto let opozarjali na prepotrebne spremembe.

“To je preboj in prvi korak k celoviti rešitvi celotnega zdravstvenega sistema. Opozarjali smo na ključne probleme in že večkrat ponujali rešitve,” je izpostavil. Dodal je, da se je s podpisom sporazuma tako zgodilo prvič, da bodo rešitve iskali skupaj z vlado in ministrstvom za zdravje. “Prepričani smo, da moramo steber v zdravstvu tvoriti z vsemi deležniki v zdravstvu, kajti skupaj smo sodelavci in vsi delujemo za dobrobit bolnikov, zato je pomembno, da stvar rešujemo skupaj,” je še poudaril namestnik vodje pogajalske skupine.

Kot je še poudaril Zemljič, so v preteklosti rešitve vladi predlagali že večkrat, med drugim tudi, ko so predlagali spremembe zakona o zdravstvu, a da so pri tem naleteli na gluha ušesa. “Zavedamo se, da bo pot deloma skupna, veliko rešitev pa že imamo pripravljenih,” je nadaljeval Zemljič in dodal, da so veliko rešitev ministru za zdravje že predali. “Gre za velik korak, za desetletni cilj Fidesa. Za idejo Kuštrina, ki ga danes ni tukaj,” je še poudaril njegov namestnik.

Dodal je, da so pričakovanja velika, pri oblikovanju vsebinskih sprememb pa bodo tesno sodelovali z vlado in ministrom za zdravje.

Na vprašanje o vsebini sporazuma je Bešič Loredan pojasnil, da se sporazum ne dotika tako imenovanega obliža, s Fidesom so namreč sklenili dogovor, da se ta pogajanja nadaljujejo. “Zmenili smo se za zdravstvo v okviru javnega sistema plač. To vsekakor ni izstop ne zdravnikov ne zobozdravnikov ali kakšne druge skupine iz tega sistema,” je pojasnil zdravstveni minister in poudaril, da vlada na to ne bo pristala. Skupna rešitev bi bila, tako Bešič Loredan, prenovljen plačni sistem, kjer bi obstajala možnost, da bi posebne plačne stebre ponudili tudi drugim dejavnostim, ki ostajajo celovite. “Zaveza je jasna, vlado čaka težko delo, ko bomo imeli prva vsebinska izhodišča pa se bomo z vsemi deležniki tudi pogovorili,” je še pojasnil zdravstveni minister in poudaril, da si na vladi želijo vršiti socialni dialog in skleniti nov družbeni sporazum na področju zdravstva in celotnega javnega sektorja. Tudi Zemljič je pritrdil, da se v Fidesu zavedajo, da izstop iz enotnega plačnega sistema v pravnem smislu ni možen, zato so se dogovorili, da bodo zasledovali specifike, ki se tičejo odgovornosti dela posameznih zdravstvenih delavcev.

Bešič Loredan je še izpostavil, da imamo v tem trenutku nesprejemljivo stanje, ki ga je povzročila prejšnja vlada. “Zdravnik oziroma zobozdravnik, ki sta nosilca odgovornosti v zdravstvenem sistemu, imata manjšo plačo kot diplomirana medicinska sestra,” je pojasnil zdravstveni minister in dodal, da takšne situacije drugod po Evropi ne poznajo. Stanje je tako potrebno uravnotežiti, o tem se ločeno pogajajo tudi z drugimi sindikati ter iščejo pot za t.i. obliž, za katerega ima vlada jasne javnofinančne kriterije in zmožnosti.

Pogajanja s Fidesom se bodo nadaljevala prihodnji teden. Vlada mora do 1. aprila pripraviti zdravstveni steber, do 30. junija pa ga mora skladno s sporazumom vložiti v državni zbor. Do tedaj bodo stavkovne aktivnosti prekinjene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje